Thulitt

Eng: Thulite

På tide å presentere Norges uofisielle nasjonalsten.. Funnet for aller første gang i Sauland i Telemark 1820. Navnet Thulitt er hentet fra den mytiske øya Thule som skal ha ligget bortenfor verdens grenser.. Om det var et sted ved Norgeskysten eller annet, vet man ikke..

thulitt thulite Snillfjord jumbo sten krystall rosaline sten mineral egenskap healing betydning chakra kjøp nær deg artikkel
Stor Thulitt sten fra Snillfjord i Norge

Thulitt (noen ganger kalt rosaline) er et gjennomsiktig, krystallinsk eller massivt manganbærende utvalg av mineralen Zoisitt og Epidott. Mangansubstitutter for kalsium i strukturen med opptil to prosent Mn2 +. Thulitt er ofte spettet med hvit kalsitt og opptrer som årer og bruddfyllinger som overfører mange typer bergarter. I mineralogisk litteratur kan thulitt noen ganger referere til en rosa zoisitt. Klinothulitt er manganbærende variasjon av monoklinisk clinozoisitt.
Thulitt ble først oppdaget på et sted kalt Sauland i Telemark, Norge i 1820. Det er oppkalt etter den mytiske øya Thule i troen på at øya er Skandinavia. Thulitt brukes som en edelsten og carving materiale i produksjonen av smykker og pyntegjenstander. Thulitt finnes også i den østerrikske Tyrolen og i Mitchell County, North Carolina. En ny, nylig funnet av en liten mengde thulitt ble oppdaget nær Riverside i Okanogan County, Washington, USA og i Snillfjord i Trøndelag, Norge under tunnelkonstruksjoner i desember 2018.

Thulitt finnes også i Namibia. Forekomsten er spredt utover Namibørkenen og har generelt rygger med en NØ til SV-innstilling. Fargen kan være svært varierende, og de fleste avleiringer er grønnaktige i naturen, men noen ganger er den ønskelige rosa fargen å finne.

NASJONALSTEN
Thulitt har på grunn av navn, norske særegenhet og ikke minst Torgeir T. Garmo i Lom, uoffisielt blitt kåret til «Norges nasjonalstein». Selve kåringen har aldri hatt en bred forankring slik som kåringen av Norges Nasjonalbergart, men har likevel møtt aksept blant mange og står til og med oppført i Encyclopædia Britannica som «the national stone of Norway»

thulitt mystica thulite krystall nasjonalsten stein mineral egenskap betydning healing chakra kjøp nær deg hvor butikk
Trommelsten av Thulitt i Mystica

METAFYSISKE OG HEALING EGENSKAPER

Thulitt jobber med å spre ømhet fra innsiden og ut, og minner oss forsiktig på at den første personen vi må elske og ta vare på er oss selv. Ved hjelp av Thulites beroligende natur, er vi i stand til å hvile smertene fra fortiden vår og gå videre med medfølelse for oss selv og andre.

THULITT(RØD)
Kan hjelpe når ting skal fremlegges, presenteres eller oppføres.
Undersøker ens egen Natur ut fra logikk og kjærlighet.
Chakra: Hjerte
THULITT ROSA
Stenen symboliserer kampen mot ensomhet. Den kan hjelpe deg til å få et bedre innsyn i deg selv. Kan hjelpe deg til å elske deg selv.
Chacra: Hjerte
THULITT GRØNN
Stenen kan virke beskyttende og minske stridslysten. Den symboliserer indre fred, og kan roe ned nervene rundt hjertet.
Chacra: Hjerte

Thulitt uansett farge er en sten som gjør at kjærligheten kommer nærmere…Vi tillater og bli berørt, øker våre sanser og hengir oss til kjærligheten.

FUNNSTEDER I NORGE
Thulitt er funnet på en rekke lokaliteter:
Arendal, Averøy, Elverum, Flekkefjord, Hamarøy, Iveland, Jotunheimen, Leksvik, Lierne, Lom, Snillfjord, Sauland, Tafjord, Våler og Åfjord.

En mørkere variant har meget nylig dukket opp i Hamar området og foreløpig kaller man den bare for Hamar Thulitten. Mørk rød med hvite felt.

SMÅFAKTA
Thulitt er en opakmineral.. Pga sin ugjennomtrengelighet..
Mohs scala:(Hardhet) 6,5

LEKSVIKFUNNET
I forbindelse med tunnelarbeid i Leksvik, fant Statens Vegvesen en åre med Thulitt.
De ville bruke stenen som fyllmasse.. Hobbygeologer fra Norge og utland har sikret seg Thulittstener og etter press vil Vegvesenet arrangere åpen dag våren 2019 slik at alle om vil kan sikre seg Thulittsten før den blir brukt som fyllmasse. Siste ord er vel ikke sagt i denne historien…

Tekst er hentet fra Wikipedia, skrevne kilder og Mystica

Her ser man den mørke Hamar Thulitten