Myrra


Myrra (/ mɜːr /; fra arameisk, er en naturlig harpiks ekstrahert av en rekke små, tornete trearter av slekten Commiphora (balsamtre). Myrra harpiks har blitt brukt gjennom historien som parfyme, røkelse og medisin. Myrra blandet med vin kan også inntas. Myrraetreet vokser i Nordøst-Afrika og den arabiske halvøya. Myrraetreet kan vokse opp til 10 meter høyt; Gjennom bark innsnitt strømmer sevjen og hardner til små rødbrune harpiks tårer. Myrra brukes i naturlig medisin for oral pleie, hudproblemer, mage, og tarm. I parfyme brukes den som et fikseringsmiddel.

Det var en av de tre gaver, som de Tre Vise Menn hadde med til Jesusbarnet, og riktig mange mennesker har derfor hørt navnet på denne fine røkelsen uten noensinne og  ha luktet på den. Myrra i sin opprinnelige harpiksform anvendes i både moderne, tradisjonell kinesisk og ayurvedisk medisin.

Kilder som dateres tilbake til 37 år etter Kristus, vitner om bruk i parfyme. I århundrer har det blitt brukt som et anti-inflammatorisk og helbredende middel. Ifølge den gamle ayurvediske medisinen gir denne harpiksen indre fred, forynger og revitaliserer sinnet, renser aura og øker fokus i når man driver med meditasjon og bønn.


myrra myrrhe myrrha olje eterisk essenisiell harpisk røkelse parfyme duft
Myrra er populære som eterisk olje..

BRUKT SOM ETERISK OLJE
Duftprofil: urteaktig duft
Behov: Bakteriefiendtlig, tretthet og stress, kvinners helse, tenner og kjeven, arr
Botanisk navn: Commiphora molmol INCICommiphora

BRUKT SOM RØKELSE
Myrra er kjent for å være en duft med varm og elsket lukt.
Perfekt for «every day» røkelse. For meditasjon, avslapping, lesing, lytting av musikk, trygghet
Mystica har mange Myrra røkelser og harpiksbiter

Hvordan oppstår Resin/Harpiks
Når et sår i treet trenger gjennom barken og inn i veden, blør treet en sevje som koagulerer raskt og blir hardt. Myrra sevje blir til harpiks. Når folk høster myrra, lager de sår i trærne flere ganger for å få dem til å blø av seg sevje. Myrrasevjen er voksaktig og koagulerer. Sevjen blir hardt og skinnende og kalles nå resin eller harpiks. Tannkjøttet er gulaktig og kan være enten klart eller ugjennomsiktig. Det mørkner dypt som det eldes, og hvite striper dukker opp.

Myrra brukes til beskyttelse, helbredelse, rensing og åndelighet. Røkelse og harpiks. Resin kjegler duftpinner

Myrra brukes til beskyttelse, helbredelse, rensing og åndelighet. Her vises Satya Myrra røkelse

Medisin
I eldre dager ble myrra brukt som et antiseptisk middel i munnvann. Det brukes også i noen linimenter og helbredende salver som kan brukes på slitasje og andre mindre hudsykdommer. Myrra har blitt brukt som smertestillende for tannverk og kan brukes i liniment for blåmerker, smerter og forstuinger. Myrra er en vanlig ingrediens i tannpulver. Myrra og borax i tinktur kan brukes som munnvann. En sammensatt tinktur eller hesttinktur, som bruker myrra, brukes i veterinærpraksis for helbredende sår. Myrra tyggegummi er ofte hevdet å være bra for fordøyelsesbesvær, sår, forkjølelse, hoste, astma, lungestramming, leddgikt og kreft.

Ayurvedisk medisin
Myrra brukes i Ayurveda og Unani medisin, som tilskriver foryngende egenskaper til harpiksen. Det (daindhava) brukes i mange spesielt bearbeidede rasayana formler i Ayurveda. En relatert art, kalt guggul i ayurvedisk medisin, anses å være et av de beste stoffene for behandling av sirkulasjonsproblemer, nervesystemet og reumatiske klager.

Religiøse ritualer

Den femte dynasti herskeren av Egypt King Sahure registrert den tidligste attesterte ekspedisjonen til land Punt, Afrikas moderne dag, spesielt Somalia, som brakte tilbake store mengder myrra, røkelse, malakitt og elektrum. Andre produkter som ble brakt tilbake, inkluderer villdyr, spesielt jaktkopper, sjiraffer og hamadryasbavianer (som var hellig for de gamle egypterne), ebenholt, elfenben og dyreskinn. Sahure sies å feire suksessen til dette ventureet i hans lettelse av hans mørktempel som viser at han «plantet et myrra-tre i hagen til hans palass, kalt Sahures prag, som så opp til himmelen». Denne lettelsen er den eneste i egyptisk kunst som skildrer en kongegård.
Myrra ble brukt av de gamle egypterne, sammen med natron, for balsamering av mumier.

Tekst er hentet fra Wikipedia og Mystica