Agat

Grekeren Theophrastus var den aller første som «fant» den fargerike stenen på en strand..

Eng: Agate
Agat er en kryptokrystallinsk silisiumdioksyd, hovedsakelig chalcedon, vekslende med mikrogranulært kvarts. Det er preget av sin finhet av korn og forskjellige farger. Selv om de er klassisk forbundet med vulkanske bergarter og kan være vanlige i visse metamorfe bergarter.

Healing egenskaper for Agat generelt:
Det renser og stabiliserer auraen, eliminerer og transformerer negativitet. Agat forbedrer mental funksjon, konsentrasjon, perception og analytiske evner. Det beroliger og vil skape en følelse av sikkerhet og trygghet.

Mystica.no har mange forskjellige agatstener. Se utvalget her
Les mer om de ulike healing egenskapene hver enkelt unike Agatslag har i mystica.no

AGAT RÅSTEIN

LITT HISTORIE
Stenen ble gitt navn av Theophrastus, en gresk filosof og naturforsker, som oppdaget steinen langs elven Achates (Antikkens greske) på Sicilia, en gang mellom 4. og 3. århundre f.Kr. Fargerike agater og andre chalcedonies ble ekstrahert over 3000 år siden fra elven Achates, nå kalt Dirillo.

Agat er et av de vanligste materialene som brukes i steinutskjæringer, og har blitt funnet på en rekke gamle historiske steder, noe som indikerer sin utbredt bruk i den antikke verden; for eksempel arkeologisk utvinning på Knossos stedet på Kreta i sin rolle i bronsealdermino-kulturen.

Armbånd i vakre Mos Agat

ULIKE AGATER
En meksikansk agat, som bare viser et enkelt øye, har fått navnet til cyclops agat. Inkludert i chalcedony og plassert i filamenter og andre former er et spørsmål om en grønn, gylden, rød, svart eller annen farge eller kombinasjoner som tyder på vegetabilsk vekst, noe som medfører dendritisk eller mos agat. Dendritiske agater inkluderer fernelignende mønstre dannet på grunn av nærvær av mangan og jernoksyder. Andre typer medfølgende stoffer under agatbygging inkluderer krystaller med radial vekst og biter av innesluttet detritus (som sand, aske eller gjørme).

Polert Agat Turritella i mystica.no

Av og til fyller agat et tomrom igjen av dekomponert vegetabilsk materiale som et trelegem eller rot og kalles lemstøpt agat på grunn av dets utseende. Enhydro agat inneholder små inneslutninger av vann, noen ganger med luftbobler.Turritella agat er dannet av silisifisert fossil Elimia tenera skaller. E. tenera er spiral ferskvanns gastropoder med langstrakte spiralskjell som består av mange hvirvler. På samme måte kan koraller, forstenet tre og andre organiske eller porøse bergarter bli agatisert. Agatisert korall blir ofte referert til som petoskey stein eller agat.

Coldwater agates, som Lake Michigan Cloud Agate, dannet ikke under vulkanske prosesser, men ble i stedet kjent innenfor kalkstein og doloston-fjellet av gamle hav. Disse agatene er vanligvis mindre fargerike, med banded linjer av grå og hvit chalcedony. Gresk agat er et navn gitt til blek hvitt til farget agat funnet på Sicilia, en gang en gresk koloni, tilbake til 400 f.Kr. Grekerne brukte det til å lage smykker og perler. Brasilian agat er funnet som store geoder av lagdelte knuter. Disse forekommer i brune toner mellomlagret med hvitt og grått. Kvarts former i disse knuter, og skaper en slående prøve. Det er ofte farget i forskjellige farger for dekorative formål. Visse steiner, når de undersøkes i tynne seksjoner ved overført lys, viser et diffraktionsspekter på grunn av den ekstreme delikatessen til de suksessive båndene, der de kalles regnbue agater. Ofte eksisterer agat med lag eller masser av opal, jaspis eller krystallinsk kvarts på grunn av omgivelsesvariasjoner under dannelsesprosessen.

Mystica.no har mange forskjellige agatstener. Se utvalget her

Blonde Agat er en rekke variasjoner av et blondelignende mønster med former som øyne, virvler, band eller zigzags (hvis dette er avklart nødvendig, kalles det gitter agat). Crazy Lace Agat, funnet i Mexico, er ofte fargerikt med et komplekst mønster. Blå blondeagat er funnet i Afrika og er spesiell og mer og mer sjelden.

Polyhedroid agat er agat som har vokst i en flatsidet form som ligner en polyeder. Når skåret, viser det ofte en karakteristisk lagring av konsentriske polygoner. Polyhedroid agat antas å bli funnet bare i Paraíba State, Brasil. Det er antydet at veksten ikke er krystallografisk kontrollert, men skyldes fylling av mellomrom mellom eksisterende krystaller som siden har oppløst.

Andre former for agat inkluderer Holley blå agat, et sjeldent mørkblått bånd agat bare funnet nær Holley, Ore. Lake Superior agat; carnelian agate (har rødaktige fargetoner); Botswana agat; plume agat; kondor agat, rør agat (med synlige strømningskanaler eller rørhull «rør»); befestering agat (med kontrasterende konsentriske banding som minner om defensive grøfter og vegger rundt gamle fortene); Binghamite, et utvalg som bare finnes på Cuyuna jernbaneområdet (nær Crosby) i Crow Wing County, Minnesota; brann agat (viser en iriserende, intern blits eller «brann», resultatet av et lag av klart agat over et lag av hydrothermt avsatt hematitt); og Patuxent River stone, en rød og gul form for agat bare funnet i Maryland.

Agat Aprikos kan kjøpes i mystica

Andre farger inkluderer: Blå blonde, Lilla blonde, Rosa blonde, Mos, Brann, Onyx, Botswana rosa, Aprikos, Lys rosa, Condor, Enhydro, Iris, Fairburn, Thunder Egg, Plume, Coyamito, Sagenite, Fortification.

Tekst er hentet fra Mystica og Wikipedia