Kalsedon

Eng: Chalcedony

En kvartsvariant med mange ulike farger… Flere kjente steiner, som f.eks onyx og Karneol, er Calsedon varianter.

METAFYSISKE EGENSKAPER
Følelsesmessig balanse – vitalitet – utholdenhet – energi – intensitet – pleie – generøsitet

Kalsedon er en nærende stein som fremmer brorskap og god vilje. Den absorberer negativ energi. Det bringer sinn, kropp, følelser og ånd i harmoni. Kalsedon innrømmer følelser av velvilje og raushet. Det lindrer fiendtlighet og forvandler melankoli til glede. Tømmer selvsikker tvil.
Skaper åpenhet og entusiasme. Absorberer og sprer negative tanker, følelser og dårlige drømmer.

Kalsedon Blå i mystica.no

GEOLOGI
Kalsedon er en kryptokrystallinsk form av silika, sammensatt av veldig fine innvekster av kvarts og moganitt. Disse er begge silikamineraler, men de skiller seg ut ved at kvarts har en trigonal krystallstruktur, mens moganitt er monoklin. Kalsedons standard kjemiske struktur (basert på den kjemiske strukturen til kvarts) er SiO2 (silisiumdioksid).
Kalsedon har en voksaktig glans, og kan være halvtransparent eller gjennomskinnelig. Det kan antas et bredt spekter av farger, men de som oftest sees er hvit til grå, gråblå eller en nyanse av brun som spenner fra blek til nesten svart.

Fargen på Kalsedon som selges kommersielt forbedres ofte ved farging eller oppvarming. Navnet chalcedony kommer fra det latinske chalcedonius (alternativt stavet calchedonius). Navnet vises i Plinius the Elder’s Naturalis Historia som en betegnelse på en translucid type Jaspis. Navnet er sannsynligvis avledet fra byen Chalcedon i Lilleasia. Det greske ordet kalkedon (χαλκηδών) vises også i Åpenbaringens bok (Ap 21,19). Det er en hapax-legomen som ikke finnes andre steder, så det er vanskelig å se om den dyrebare perlen som er nevnt i Bibelen er det samme mineralet som er kjent med dette navnet i dag.

Kalsedon forekommer i et bredt spekter av varianter. Mange halvedelbare edelstener er faktisk former for Kalsedon. De mest bemerkelsesverdige variantene av Kalsedon er som følger:
Agat, Karneol, Heliotrop, Mos Agat, Tre Agat, Onyx og Sardonyks

Kalsedon Rød som slipt stein

HISTORIE
Så tidlig i bronsealderen var Calsedon i bruk i Middelhavsregionen; for eksempel på minoiske Kreta ved palasset i Knossos er Kalsedon- figurer blitt gjenvunnet fra ca. 1800 f.Kr. Folk som bodde langs de sentralasiatiske handelsrutene brukte forskjellige former for Kalsedon, inkludert Karneol, for å lage innsunkne mønstre, ring-rammer (den øvre fasetterte delen av en perle som rager ut fra ringsettingen), og perler som viser sterk gresk-romersk innflytelse.
Fine eksempler på gjenstander fra første århundre laget av Kalsedon, muligens Kushan, ble funnet de siste årene ved Tillya-tepe i det nordvestlige Afghanistan. Varm voks ville ikke holde seg til den, så den ble ofte brukt til å gjøre segl inntrykk. Begrepet chalcedony er avledet fra navnet på den antikke greske byen Chalkedon i Lilleasia, på moderne engelsk vanligvis stavet Chalcedon, i dag Kadıköy-distriktet i Istanbul.

I følge tradisjonen ble minst tre varianter av Kalsedon brukt i den jødiske høyprestens brystplate. (Den jødiske tradisjonen sier at Moses ‘bror Aaron hadde på seg brystplaten, med påskrevne perler som representerte de tolv stammene i Israel). Brystplaten antok å inkludere jaspis, krysopras og sardonyks, og det er en viss debatt om hvorvidt andre agater også ble brukt.

På 1800-tallet ble Idar-Oberstein, Tyskland, verdens største sentralbearbeidingssentral, og de arbeidet mest med agater. De fleste av disse agatene var fra Latin-Amerika, spesielt Brasil. Opprinnelig ble agattskjæringsindustrien rundt Idar og Oberstein drevet av lokale forekomster som ble utvunnet på 1400-tallet. Flere faktorer bidro til gjenoppkomsten av Idar-Oberstein som agatesenter i verden: skip brakte agatsteiner tilbake som ballast, og ga dermed ekstremt billig transport. I tillegg tillot billig arbeidskraft og overlegen kunnskap om kjemi dem å farge agatene i hvilken som helst farge med prosesser som ble holdt hemmelig. Hver fabrikk i Idar-Oberstein hadde fire eller fem malesteiner. Disse var av rød sandstein hentet fra Zweibrücken.

Her er noen Kalsedon varianter:KALSEDON GULL
Unik Kalsedon Gul letter selvtillit og bringer fred til indre refleksjon. Det kan fjerne fiendtlighet og oppmuntre til en lyshjertet optimisme. Fargene varierer fra kombinasjoner av grønn, gul, grå, oransje og brun. 

KALSEDON SORT
Svart Kalsedon er en form for Chalcedony, et kryptokrystallinsk utvalg av kvarts, et silisiumdioksydmineral, som er sammensatt av submikroskopiske partikler av kvarts og kan være gjennomskinnelige til ugjennomsiktig. Fargeområdet er svart, mørk grått / svart.

Frekvensen av svart Kalsedon kobles til basischakraet. Den har en stabiliserende energi som hjelper til med å bakke en både mentalt og følelsesmessig, slik at man kan gå inn for å få innsikt i negative følelser av frykt som holder en tilbake.
Denne svarte typen Kalsedon hjelper ens bevissthet til å åpne seg for ens indre tanker og følelser, slik at man er i stand til å erkjenne og slippe negative mønstre som ikke tjener.
Energien fra denne svartfargede Kalsedon er med på å stabilisere og balansere ens energifelt, slik at man føler seg støttet og trygg i handlingene man tar til livets opplevelser.

Tekst er hentet fra Mystica, Wikipedia og faglitteratur