Cedarwood

Sedertre som smudge

Norsk: Sedertre
Slekt av furufamilien. Alt fra Bonsai til 70m gigantiske høye trær. Kan vokse opptil 3000 m.o.h. og bli opptil 1000 år gammelt.
Vokser vilt ved Middelhavet og i Himalaya.
Kikk på Libanons flagg.. Sedertre..
Duften: Lukten av kvae og gammelt tre, røk og noe kanel. Noe tung duft, enkelte får assosiasjoner til lukten av blyant og det er ikke så rart. Sedertre er mye brukt til å produksjon av blyanter.

Lukten av Sedertre har beroliget mennesker i tusenvis av år og sedertre har blitt en av de mest brukte duftene innen røkelse.
Sedertre-duften har blitt brukt til å ønske velkommen til gode energier samt velsigne bosted ved flytting. Sedertre blir som bl.a. Salvie, brukt til å rense rom for tung energi.
For å rense et hus, kombineres ofte Sedertre og Salvie. Først Sedertre og deretter Salvie.

Cedar tre kommer fra flere forskjellige trær kjent som sedertre som vokser i forskjellige deler av verden, og kan ha forskjellige bruksområder.
Atlanterhavshvit sedertre, fra Chamaecyparis thyoides, brukt til bygging, gjerder og helvetesild.
Røkelseseder fra California, fra Calocedrus decurrens, er den viktigste typen tre som brukes til å lage blyanter.
Taiwan røkelseseder, kommer fra Calocedrus formosana, en truet art som har blitt høstet for sitt velduftende forfallsbestandig tre.
Kinesisk røkelseseder, kommer fra Calocedrus macrolepis, som har blitt høstet for sitt velduftende forfallsbestandig tre.
Sigarboksseder eller spansk sedertre, fra Cedrela odorata, er velduftende, insektavvisende og lett, hovedsakelig brukt til å beskytte klær mot insekter.
Cedar fra Cedrus, var en gang et viktig tømmer i Middelhavsområdet, spesielt i Libanonfjellet, brukt til bygging og skipsbygging, men sterkt overutnyttet i tusenvis av år.
Port Orford-sedertre, fra det vest-nordamerikanske treet Chamaecyparis lawsoniana, er lett og holdbart, brukt til pilskaft og spesielt verdsatt i øst-Asia.
Japansk sedertre, fra Cryptomeria japonica, er et lett trevirke brukt til innendørs husbygging.
(Japansk røkelse bruker sedertre som kjerne)

Meksikansk hvit sedertre fra Cupressus lusitanica, kommer fra et tørkebestandig tre som har blitt dyrket mye for tømmeret sitt i århundrer.
Østlig rød sedertre fra Juniperus virginiana, er myk, rød, finkornet, velduftende og forfallsbestandig, ofte brukt til gjerdestolper.
Ceylon sedertre fra Melia azedarach, er et høykvalitets tømmer som ligner burmesisk teak. Vestlig rød sedertre fra Thuja plicata, er myk rødbrun, aromatisk, mot forfall og insektbestandig, hovedsakelig brukt til utendørs konstruksjon, gjerder, helvetesild og gitarfremstilling.
Nordhvit sedertre fra Thuja occidentalis, kommer fra et relativt lite tre, og brukes til kanoproduksjon, tømmerhytter, gjerder og helvetesild.
Australsk rød sedertre fra Toona ciliata, er rød, høyt verdsatt og enkel å jobbe med, brukt til møbelproduksjon og skipsbygging.

cedarwood kjerne røkelse nippon kodo incense duft scentsual alternativ nettbutikk
Japansk røkelse har sedertre som kjerne…Indiske har Bambus.

Sedertre olje fremstilles ved dampdestillasjon av små flis fra treet. Duften virker både beroligende og styrkende. Antiseptisk og brukes bl.a. mot eksem. Den er fet og god mot fet hud, kviser og flass. Er også mye brukt mot kløe og insektsdrepende middel.

Den er en god meditasjonsolje da den virker beroligende og er effektiv mot uro og nervøsitet.

Ikke bruk sedertreolje under graviditet. 

seder sedertre eterisk olje cedar cedarwood essensiel olje diffuser uro antiseptisk soppdrepende prima vera primavera aroma duft
Eterisk fremstillet Sedertre olje fra Primavera.

BRUK AV OLJEN
Denne oljen passer godt i duftlamper, diffusere og fortynnet i badevannet, kremer og baseoljer for bruk på hud og ved massasje. Sedertreolje passer godt sammen med eteriske oljer av benzo, bergamott, kanel, sypress, virak og sjasmin.