DRAGONS BLOOD

Det rare treet som er formet som en paraply og når treet blør eller avgir harpiks, ser det ut som blod. Dette «blodet» kalles for Dragons Blood..
Man kan få kjøpt Dracaena Draco eller Draketre på norsk på hagesentre.

Dragon’s blood er altså en rød harpiks som er hentet fra forskjellige arter av en rekke forskjellige planteslag: Croton, Dracaena, Daemonorops, Calamus rotang og Pterocarpus. Den røde harpiksen har vært i kontinuerlig bruk siden antikken som lakk, medisin, røkelse og fargestoff.

Hvordan oppstod navnet?
En stor grad av forvirring fantes for våre forfedre med hensyn til kilden og identiteten til dragons blood. Enkelte middelalderske leksikon hevdet kilden var bokstavelig talt blod fra elefanter og drager som hadde omkommet i dødelig kamp. Harpiksen til Dracaena-artene, «ekte» dragons blood og den veldig giftige mineralen cinnabar, ble ofte forvirret av de gamle romerne.
I det gamle Kina ble det gjort liten eller ingen forskjell mellom blodtyper fra de forskjellige artene. Både Dracaena- og Daemonorops-harpiks markedsføres fortsatt i dag som dragons blood, med liten eller ingen forskjell mellom plantekildene; harpiksen oppnådd fra Daemonorops har imidlertid blitt den mest solgte typen i moderne tid, ofte i form av store harpikskuler.
Oppdagelsesreisende til Kanariøyene på 1400-tallet fikk dragon blood som tørkede granatrøde dråper fra Dracaena draco, et tre innfødt til Kanariøyene og Marokko. Harpiksen blir sendt ut fra den sårede stammen eller grenene. Dragon’s blood oppnås også ved samme metode fra Dracaena cinnabari, som er endemisk til øya Socotra. Denne harpiksen ble handlet til det gamle Europa via røkelsesveien.

Den røde harpiksen til Sangre de Drago, også kjent som Sangre de Grado, (minst syv arter av Croton hjemmehørende i Peru, Ecuador og Brasil), har påstått sårlegende og antioksidantegenskaper, og har blitt brukt i århundrer av innfødte.

Bruk
Dragons blood kjent for de gamle romerne ble stort sett samlet fra D. cinnabari, og er nevnt i Periplus fra 1. århundre (30: 10. 17) som et av produktene fra Socotra. Socotra hadde vært et viktig handelssenter siden Ptolemaiernes tid.
Dragon’s blod ble brukt som fargestoff, malingspigment og medisin (luftveis- og mage-tarmproblemer) i Middelhavet, og ble holdt av tidlige grekere, romere og arabere for å ha medisinske egenskaper. Dioscorides og andre tidlige greske forfattere beskrev dets medisinske bruksområder.
Lokalbefolkningen i Moomy by på Socotra øya bruker harpiksen Dracaena som en slags kur for alt, og bruker den til slike ting som generell sårheling, diaré, feber, dysenteriesykdommer, magesår, svelg, tarmer og mage, samt et antiviralt middel mot luftveisvirus , magevirus og for hudlidelser som eksem. Det ble også brukt i middelalderske rituell magi og alkymi.

dragon blood dragons resin harpiks røkelse aroma olje duftolje eterisk alternativ butikk nettbutikk billig
Dragons Blood resin i mystica

Dragon’s blood av både Dracaena draco (ofte referert til som Draconis Palm) og Dracaena cinnabari ble brukt som en kilde til lakk for italienske fiolinmakere fra 1700-tallet. Det var også en oppskrift fra 1700-tallet for tannkrem som inneholdt dragons blood. I moderne tid blir det fortsatt brukt som lakk for fioliner, i fotoengraving, som røkelsesharpiks og som kroppsolje.
Dragon’s blood fra begge Daemonorops ble brukt til seremonier i India. Noen ganger ble Dracaena-harpiks, men oftere Daemonorops-harpiks, brukt i Kina som rød lakk til tremøbler. Det ble også brukt til å fargelegge overflaten på skrivepapir for bannere og plakater, spesielt brukt til bryllup og til kinesisk nyttår.
I American Hoodoo, afroamerikansk folkemagi og New Orleans voodoo, brukes den i mojo-hender for pengetegning eller kjærlighetstegning, og brukes som røkelse for å rense et rom med negative enheter eller påvirkninger. Det er også lagt til rødt blekk for å lage «Dragon’s Blood Ink», som brukes til å innskrive magiske talismaner.
I folkemedisinen brukes dragons blood eksternt som en vask for å fremme heling av sår og for å stoppe blødning. Det brukes internt mot brystsmerter, blødninger etter fødselen, indre traumer og uregelmessigheter i menstruasjonen.
I spådomsvirke, sjamanisme eller new age brukes det til for å beskytte, kjærlighet, forvise og seksualitet.
Dragon’s røkelse blir også av og til solgt som «red rock opium» til intetanende narkotikakjøpere. Den inneholder faktisk ingen opiater, og har bare svake psykoaktive effekter, om noen i det hele tatt.

dragon blood røkelse incense harpiks duftpinne røkelsepinner resin pulver duft aroma alternativ butikk norsk kjøp rimelig
Dragon Blood røkelse i mystica.no

Tekst er hentet fra bl.a. Wikipedia, Mystica og Faglitteratur