Himalaya Saltkrystall

Kalles også halitt salt..
Saltet er restene av et hav som dampet bort for over 250 millioner år siden.
Den rosa fargen skyldes mineralurenheter.(bl.a. Jern)

Helsemessige fordeler?
Noen mener den gir helsemessige fordeler…, andre ikke(spesielt industrien og offentlige matorganer..). Den har en kjemisk sammensetning lik vanlig bordsalt, men er den helt lik..? Nei…

Himalaya salt skal inneholde 84 mineraler(som f.eks Stromtium, Kalium, Kalsium, Jern, Magnesuim og Molybden). Hva har vanlig raffinert bordsalt..? 0… Okey da, de tilsetter Jod kjemisk. Alt annet er så og si kjemisk renset bort.

Hva med Himalaya saltet? Har den Jod?.. Ja.. som naturlig tilsetning. Men dog ikke like mye som i raffinert salt.

Hvis du ikke ønsker og kjøpe salt med kjemiske tilsetninger, kjøp uraffinert salt som Maldon eller Himalaya salt. Vi trenger mineralene.. Og ikke bruk mer enn 5gram salt hver dag. Uansett type.
Ved å spise 5gram Himalaya salt hver dag, betyr ikke at man får alt av mineraler man trenger…Så spis variert og sunn kost:)


Og Himalaysaltet bringer naturen inn i stua og gir et atmosfærisk inntrykk når man har den som en lampe eller telysholder. Og saltet i seg selv smaker fortreffelig:)

Himalaya saltkrystall saltkrystaller telyholder egenskap helse velvære rosa hvit kjøp norsk nettbutikk mystica butikk nær deg
Trippel Telysholder i mystica.no
Himalaya salt uten urenheter tilsetning matsalt lamper spa kjøp nær deg norsk billig mystica butikk
Himalayasalt formet som stjerne

Himalayasalt er bergsalt (halitt) fra Punjab-regionen i det moderne Pakistan. Saltet har en rosa fargetone på grunn av mineral urenheter. Den brukes som tidligere skrevet til matlaging og matpresentasjon, dekorative lamper og spabehandlinger. Saltet er hevdet å gi mange helsemessige fordeler, men ingen vitenskapelig støtte eksisterer for slike krav.

Geologi og Historie
Himalayasalt er fra Salt Range Mountains, den sørlige kanten av et brett-og-trykkbelte som ligger under Pothohar-platået sør for Himalaya. Himalayasalt kommer fra et svært foldet, feilt og strakt tykt lag av Ediacaran til tidlig kambrian-evaporitter i Salt Range Formation.
De første skriftene om gruvedrift er fra Janjua-folkene på 1200-tallet.
Himalayasalt blir mest tatt opp ved Khewra Salt Mine i Khewra, Jhelum District, Punjab, som ligger ved foten av Salt Range Hill-systemet i Punjab-provinsen i Pakistan.

Mineralsammensetning
Himalaya salt er kjemisk lik bordssalt. Noen salter i Himalaya er ikke egnet til bruk som mat eller industriell bruk uten rensing på grunn av urenheter. Noen saltkrystaller fra denne regionen har en off-white til gjennomsiktig farge, mens urenheter i noen blodårer gir den en rosa, rødaktig eller dyp rød farge.
Analyse viser hovedinnholdet av Himalayasalt til ca 96% natriumklorid, med gjenværende innhold av typiske mineraler, mest i minuttmengde. Himalayasalt er næringsrikt lik det vanlige bordsaltet, selv om det mangler det gunstige jodet tilsatt kommersielt iodisert bordsalt.

Bruk
Himalayasalt brukes til å tilsette smak på mat. Det er preget av sin karakteristiske rosa nyanse, som har ført til en oppfattelse om at den er sunnere enn vanlig bordsalt. Det er ikke noe vitenskapelig bevis for å støtte slike påstander. (sant nok..)
Blokker av salt brukes også som servering av retter.

I USA advarte Food and Drug Administration en produsent om markedsføring av saltet som kosttilskudd med uprøvde påstander om helsemessige fordeler.

Himalayasalt brukes også til å lage «saltlamper», lyspærer ligger i hule blokker av Himalayasalt, som gir en rosa fargetone. Det er ingen bevis for at slike lamper gir noen helsemessige fordeler. Himalayasalt brukes også i spa, hvor det brukes til veggene i kammeret. Det er ikke vitenskapelig bevis på at spabehandlinger har noen helsemessige fordeler.

Tekst er hentet fra Wikipedia, Mystica og faglitteratur.

Himalaya lampe saltlampe rød krystall lampe mystica nær deg nettbutikk helse velvære spa
Himalaya lampe i www.mystica.no