Ganesh

Den lykkebringende figuren… Den guddommelige elefanten.. Mester og den som fjerner hindringer..
Fra sanskrit blir Ganesh forklart som en gruppe av mestere el. lærere

Eng: Ganesha

Ganesha (sanskrit: गणेश), også kjent som Ganapati, Vinayaka eller av mange andre navn, er en av de mest kjente og mest tilbedte gudene i den hinduistiske pantheonen. Hans bilde er funnet i India, Nepal, Sri Lanka, Fiji, Thailand, Bali (Indonesia) og Bangladesh. Hindu-kirkesamfunn dyrker ham uavhengig av tilknytning. Hengivenhet til Ganesha er mye diffust og strekker seg til jains (jainisme – religion med tilhørighet i India som forbyr all slags vold mot levende vesener) og buddhister.

ganesh ganesha figur statue symbol deva hinduisme kjøp nær deg hvor hva hvordan nettbutikk mystica
Alabast figur av Ganesh i Mystica.no

Selv om han er kjent i mange attributter, gjør Ganeshas elefanthode det lett å identifisere. Ganesha er meget ærverdig som fjerner av hindringer, beskytter av kunst og vitenskap og guddommelig positiv deva av intellekt og visdom. Som begynnelsens gud er han æret i begynnelsen av ritualer og seremonier. Ganesha er også påkalt som brevlærer og lærer under skriftlige økter. Flere tekster vedrører mytologiske anekdoter knyttet til hans fødsel og utnyttelse.

Ganesh fremstod sannsynligvis som en guddom så tidlig som i 2. århundre e.Kr., men absolutt i 4. og 5. århundre i løpet av Gupta-perioden, selv om han arvet egenskaper fra vediske og pre-vediske forløpere. Hinduistisk mytologi identifiserer ham som den gjenoppståtte sønn av Parvati og Shiva av Shaivism tradisjonen, men han er en pan-hinduistisk gud funnet i sine ulike tradisjoner. I Ganapatya-tradisjonen med hinduismen er Ganesh den øverste guddom.
Hovedteksten på Ganesh inkluderer Ganesha Purana, Mudgala Purana og Ganapati Atharvashirsa. Brahma Purana og Brahmanda Purana er andre to puraniske genre-encyklopediske tekster som omhandler Ganesh. Ganesh representerer Mahaganapati er den ultimate sannheten Para Brahman som skapte brahman først for å skape verden.

Etymology og andre navn
Ganesha har blitt tilskrevet mange andre titler og karakterer, inkludert Ganapati (Ganpati) og Vighneshvara. Den hinduistiske tittelen om respekt Shri (sanskrit: Skrift, IAST: śrī; også stavet Sri eller Shree) blir ofte lagt til før navnet hans. Navnet Ganesha er en sanskritforbindelse som går sammen med ordene gana (gaṇa), som betyr en gruppe, mangfold eller kategorisk system og isha (īśa), som betyr herre eller mester. Ordet Gaṇa når det er forbundet med Ganesha, blir ofte tatt for å referere til Gaṇas, en tropp av halvguddommelige vesener som utgjør en del av Shiva, Ganeshas far. Begrepet betyr mer generelt en kategori, klasse, fellesskap, forening eller selskap. Noen kommentatorer tolker navnet «Gaesens Herre» for å bety «Herre av verter» eller «Herre av skapte kategorier», som elementene. Ganapati (गणपति; gaṇapati), et synonym for Ganesha, er en sammensetning bestående av gaṇa, som betyr «gruppe» og pati, som betyr «hersker» eller «herre». Selv om den tidligste omtalen av ordet Ganapati er funnet i salme 2.23.1 i 2.-årtusen BCE Rigveda, er det imidlertid usikkert at vedisk termen refererte spesielt til Ganesha.
Amarakosha, et tidlig sanskrit leksikon, viser åtte synonymer av Ganesha: Vinayaka, Vighnarāja (tilsvarende Vighnesha), Dvaimātura (en som har to mødre), Gaṇādhipa (tilsvarende Ganapati og Ganesha), Ekadanta hvem har en tusk), Heramba, Lambodara (en som har en pottemage, eller bokstavelig talt en som har en hengende mage) og Gajanana (gajānana); å ha ansiktet på en elefant. Vinayaka (विनायक; vināyaka) er et fellesnavn for Ganesha som vises i Purāṇas og i buddhistiske tantras. Dette navnet gjenspeiles i navnet på de åtte kjente Ganesha templene i Maharashtra, kjent som Ashtavinayak (Marathi: अष्टविनायक, aṣṭavināyaka). Navnene Vighnesha (विघ्नेश; vighneśa) og Vighneshvara (ighorgis) (Hindring av hindringer) refererer til hans primære funksjon i hinduismen som mester og fjerner av hindringer (vighna).

ganesh ganesha figur statue kjøp nær deg hvor hva hvordan kjøpe mystica butikk
Ganesh sittende på en Lotusblomst

Ikonografi
Ganesha er en populær figur i indisk kunst. I motsetning til gudene, viser representasjoner av Ganesha store variasjoner og forskjellige mønstre som endrer seg over tid. Han kan bli portrettert som stående, danser, heroisk- tar handling mot demoner, leker med sin familie som en gutt, eller setter seg ned på et forhøyet sete eller engasjerer seg i en rekke moderne situasjoner.
Ganesha-bilder var utbredt i mange deler av India ved det 6. århundre. Bildet fra det 13. århundre er typisk for Ganesha-statuen fra 900-1200, etter at Ganesha hadde vært veletablert som en selvstendig gud med sin egen sekt. Dette eksempelet inneholder noen av Ganeshas vanlige ikonografiske elementer. En nesten identisk statue har blitt datert mellom 973-1200 av Paul Martin-Dubost, og en annen lignende statue er datert c. 12. århundre av Pratapaditya Pal. Ganesha har hodet til en elefant og en stor mage. Denne statuen har fire armer, som er vanlig i skildringer av Ganesha. Han holder sin egen brutte tusk i sin nedre høyre hånd og holder en delikatesse i sin venstre hånd.
En mer primitiv statue i en av Ellora-hulene med denne generelle formen har blitt datert til det 7. århundre. Detaljer om de andre hender er vanskelige å få frem på den viste statuen. I standardkonfigurasjonen holder Ganesha vanligvis en øks i en overarm og en pasha (stikk) i den andre overarmen. I sjeldne tilfeller kan han bli avbildet med et menneskelig hode.
Innflytelsen fra denne gamle konstellasjonen av ikonografiske elementer kan fremdeles ses i samtidige representasjoner av Ganesha. I en moderne form er den eneste variasjonen fra disse gamle elementene at den nedre høyre hånden ikke holder den ødelagte skytten, men blir vendt mot betrakteren i en gest av beskyttelse eller fryktløshet (Abhaya mudra). Den samme kombinasjonen av fire armer og attributter forekommer i statuer av Ganesha dans, noe som er et veldig populært tema.

FIGUREN
Enkelte historikere hevder Ganesha ble født med et elefanthode, mens andre hevder det kom til etter hvert..

ganesh ganesha figur symbol statue kjøp selge hvor hva nettbutikk billig
Buddha med 4 armer i mystica.no

Pottemagen, den hengende magen eller den store magen, ble tidlig beskrevet i gamle skrifter.

Ganesha har vært avbildet med 2 til 20 armer, men 4 armer er mest brukt i ikoniske trykk. De første skriftene skrev om 2 armer.

Serpenten – slangen.., viser seg i mange former. Som en hellig tråd eller klede rundt hans nakke, mage eller ankler. Noen ganger som en trone.

Det 3.øyet på hans hode er også omtalt forskjellig. Noen hevder det er Tilaka symbolet(bæreren viser at den tilhører hinduismen) og andre hevder den viser en halvmåne.

Tekst er hentet fra Wikipedia og Mystica.no