Bergamott

Eng: Bergamot
En viktig smakstilsetter i Earl Grey Te..

Bergamott (Citrus aurantium ssp. bergamia), også kalt bergamottappelsin, er en sitrusfrukt som først og fremst dyrkes i Italia og Nord-Afrika.

Ordet bergamott er etymologisk hentet fra det italienske ordet «bergamotto», til slutt av tyrkisk opprinnelse: bey armudu eller bey armut («prinsens pære» eller «prins av pærer»).

Citrus bergamia er et lite tre som blomstrer om vinteren. Saften smaker mindre sur enn sitron, men mer bitter enn grapefrukt.

Fra fruktens skall presses en eterisk olje, bergamottoljen. Den er gul eller grønn av farge og har en sitrusaktig duft og bitter smak.

Bergamott som eterisk olje..

Bergamottolje brukes til fremstilling av parfyme og som dufttilsetning i kosmetikk. Den brukes også som smakstilsetning. For mange vil smaken være kjent fra earl grey te. Enkelte vil også kjenne smaken fra General Snus og Skruf.

Tidligere ble bergamott regnet som en egen art med det vitenskapelige navnet Citrus bergamia, men nå anser man den som en underart til Pomerans. (Pomerans og Appelsin = Clementin)

Forfalskning med billigere produkter som palisanderolje og bergamotmynte har vært et problem for forbrukerne. For å beskytte omdømmet til deres produkter innførte den italienske regjeringen stramme kontroller, inkludert testing og renhetssertifikater. Stazione Sperimentale per le Industry delle Essenze e dei Derivati dagli Agrumi (eksperimentell stasjon for eterisk olje og sitrusbiprodukter) lokalisert i Reggio Calabria, var kvalitetskontrollorganet for essensiell olje Bergamotto di Reggio Calabria DOP. Under andre verdenskrig klarte ikke Italia å eksportere til slike land som de allierte maktene. Rivaliserende produkter fra Brasil og Mexico kom til markedet som en erstatning, men disse ble produsert fra andre sitrusfrukter som søt lime.

En essens hentet fra den aromatiske huden eller denne sure frukten brukes til å smake Earl Grey og Lady Grey te, samt sukkervarer (inkludert tyrkisk fryd. Det brukes ofte til å lage marmelade, spesielt i Italia. I Sverige og Norge er bergamot en veldig vanlig smakstilsetning i snus. På samme måte i tørr nesesnus er det også en vanlig aroma i tradisjonelle blandinger. Carpentierbe, et selskap med base i San Giorgio Morgeto, lager en fordøyelseslikør avledet fra bergamot markedsført under navnet Liquore al Bergamotto.
I Frankrike, spesielt Ardennes-regionen og byen Nancy, brukes essensielle oljer laget av frukten til å lage et firkantet, flatt godteri kalt «Bergamote de Nancy».

Bergamott er essensiell i Earl Grey typen.

Helsefordeler
Bergamott har en oppløftende duft. Gir godt humør og er ideell mot vinterdepresjon. Fin å tilsette i luftrensere, i badevannet, i badstuen eller på duftstein. 

En studie publisert i 2011 uttalte at komponentene i bergamotolje, som alfa-pinen og limonen, er antidepressive og stimulerende i naturen. Ved å forbedre blodsirkulasjonen, genererer de en følelse av friskhet, glede og energi i tilfelle tristhet og depresjon. En artikkel publisert i tidsskriftet Phytotherapy Research i 2017 avslørte at den hormonelle effekten av denne essensielle oljen er en del av grunnen til at den er så kraftig under disse nevrologiske og mentale forhold.

Bergamot eterisk olje hjelper også med å stimulere hormonelle sekresjoner, og hjelper dermed til å opprettholde riktig metabolsk rate. Denne stimulerende effekten øker også sekresjonen av fordøyelsessafter, galle og insulin. Dette hjelper fordøyelsen, riktig absorpsjon av næringsstoffer, assimilering og spaltning av sukker og den resulterende senking av blodsukkeret.

Duft
Bergamott er en av de vanligste ingrediensene som brukes i parfymeri, verdsatt for sin evne til å kombinere med en rekke dufter for å danne en «bukett» eller aromaer som kompletterer hverandre. Bergamott er en viktig komponent i den originale Eau de Cologne komponert av Farina på begynnelsen av 1700-tallet i Tyskland. Den første registreringen av bergamotolje som en duftbestanddel var i 1714, funnet i Farina-arkivet i Köln.

For stort inntak av Bergamott oljen, kan medføre muskelkrampe, uklart syn og hudirritasjon/rødhet. Men det skal drikkes ganske mye Earl Grey Te for at det skal skje:)

Tekst er hentet fra Wikipedia, faglitteratur og Mystica