Buddha

«Når man entrer et rom med en buddha i får man raskt et fredfullt inntrykk..»
«Noe gammelt, ærverdig og snilt er med oss i rommet»

Buddha betyr flere ting, men enkelt forklart er Buddha er 3 ting: En vis mann, opplyst intellekt og oppvåkning.
En som allerede er «åndelige våken» mens resten av befolkningen fortsatt «sover»..
NB: Buddha er definert på mange måter… Men vi tror dette enklest forklarer ordet og symbolet Buddha.

Det kan skrives 100vis av bøker om grunnleggeren av Buddhismen, hvem han var, hvor han opprinnelige kom fra, hans ulike positurer og hva den/de symboliserer..
Vi presenterer en kortfattet artikkel om hovedlinjene om symbolikken og historien.

buddha budda bodhi statue figur artikkel historie mystica kjøpe hvor hva Norge norsk nettbutikk butikk
Japansk Amithaba Buddha i www.mystica.no

OPPRINNELSEN
Gautama Buddha eller Siddhattha Gautama var en munk (śramaṇa), medisinmann, filosof, lærer og religiøs leder når Buddhismen ble grunnlagt. Han antas å ha bodd og lært det meste i den nordøstlige delen av det gamle India en gang mellom 6. og 4. århundre f.Kristus.

Gautama er den primære figuren i buddhismen. Han antas av buddhister å være en opplyst lærer som oppnådde full Buddhahood og delte hans innsikt for å hjelpe sansende vesener til gjenfødelse og lidelse. Historier om hans liv, diskusjoner i blant annet klosterregimer antas av buddhister å ha blitt oppsummert etter hans død og memorert av hans etterfølgere. Ulike samlinger av lærdom som tilskrives ham, ble nedlagt av muntlig tradisjon og først forpliktet til å skrive om 400 år senere.

HVA BETYR BUDDHA
Ordet buddha er et sanskritord (brukes også i samme forstand i pali og andre språk som er avledet fra sanskrit) Den har noen etymologier i sanskrit, som alle er nær hverandre: I den første forstand er det relatert til ordet ‘buddhi’ som betyr intellekt. En buddha er en personifisering av buddhi, så det betyr en intellektuell, kunnskapsrik eller vis mann.
I andre forstand betyr det en som har ‘bodhi’ som også er relatert til ordet ‘buddhi’ ovenfor. Bodhi betyr «kunnskap» eller «opplyst intellekt». I den tredje forstand er det avledet fra den verbale roten ‘budh’ (for å vekke eller få bevissthet), og betyr ‘den som er våken / bevisst’ (sammenlignet med den generelle menneskelige befolkningen som er dyp i søvn). En hane er tradisjonelt kalt en «bodhi» som sin kråke ved daggry vekker opp folk. I denne forstand har Buddha sett gryningen før resten av menneskeheten (som sover, mens han er våken). Her betyr «våken» åndelig våken, som et resultat av hans oppvåkning, han er klar over hvem han er, mens resten av menneskeheten som ikke er våken drømmer om sin identitet i deres søvn, må de våkne og realisere deres sanne selvidentitet.

Sakyamuni buddha bodhi sakamuni figur statue kjøp nær deg mystica butikk nettbutikk hvor billig artikkel
Sakyamuni Buddha i www.mystica.no

HVOR LEVDE HAN
Beviset på de tidlige tekster antyder at Siddhārtha Gautama ble født i Shakya-klanen, et samfunn som var perifer, både geografisk og kulturelt, av det østlige indiske subkontinentet i det 5. århundre f.Kr. Et av hans vanlige navn var «Sakamuni» eller «Sakyamunī» («Sage of the Shakyas»). Det var enten en liten republikk eller et oligarki, og hans far var en valgt høvding, eller oligark. I følge den buddhistiske tradisjonen ble Gautama født i Lumbini, nå i moderne Nepal, og oppvokst i Shakya-hovedstaden i Kapilvastu, noe som kan ha vært enten i det som er til stede Tilaurakot, Nepal eller Piprahwa, India. I følge buddhistisk tradisjon oppnådde han opplysning i Bodh Gaya, ga sin første preken i Sarnath og døde i Kushinagar.

LITT OM HANS HANS LIV

Buddha likte ikke å se at mennesker rundt han ble gamle.. Han ville prøve å overkomme aldring, sykdom og død ved å leve et liv i askese.
Etter en tid innså han at det heller ikke funket for han.. En natt han satt under et fikentre i Bodh Gaya og mediterte, fikk han en oppvåkning. Gjennombruddet hadde kommet.
Han innså hvordan alt henger sammen og fant en metode for å kunne gjøre slutt på lidelsen i tilværelsen og oppnå nirvana.
Etter dette fikk han ærestittelen Buddha og vandret rundt og spredte sin innsikt og kunnskap i 45 år. Han grunnla en forening, sangha med disipler, bhikku.
Folk fra alle sosiale lag kom for å høre ham. Da han døde i en alder av 80 år, var han blitt kjent og ansett. Klostersamfunnene han grunnla er i dag blant verdens eldste organisasjoner.

Han ble aldri sett på som bare menneske. For eksempel er han ofte beskrevet som å ha de to og tretti store og åtti mindre karakterer eller tegn på en mahāpuruṣa, «superman»; Buddha selv nektet at han var enten en mann eller en gud; og i Mahāparinibbāna Sutta sier han at han kunne leve for en aeon(langt tidsrom), da han ble bedt om å gjøre det.
Buddha blir av sine tilhengere, og av hele den eldste tradisjonen, ikke betraktet som en gud, men som et enestående vesen som ved egen kraft nådde frem til innsikt.

hagestatue buddha budda bohdi figur nirvana egenskap artikkel hvor kjøpe selge hva hvordan Norge norsk butikk nettbutikk

Dette er vår første artikkel om Buddha. Vi vil etter hvert komme med informasjon om hva de ulike håndstillingene betyr og samtidig utvide denne artikkelen med enda mer dyptgående informasjon om Buddha og hans virke.


Tekst er hentet fra egne kilder og Wikipedia