Hovelitt

Syn: Magnesitt(kjemisk ulike, men meget vanskelig å skille dem..)

En av de vakreste stenene…
Stener som har en porøs flate blir ofte farget. Hovelitt har det og den blir ofte farget hvit, blå eller turkis.
Blå eller Turkis Hovelitt blir også kalt Turkenitt og enkelte prøver å selge inn denne som Turkis, altså ekte Turkis. Det er ikke ekte Turkis….
Hos oss i Naturskatt får vi en sjelden gang muligheten til å erfare ekte Turkis. Man ser kjapt ulikheten.. Og ekte Turkis er opptil 10 ganger dyrere.

Blå Hovelitt som kors-anheng i mystica.no


Men både blå og Turkis Hovelitt har samme egenskaper som Hvit. Mulig noe mer energiskapende.

HOVELITT GENERELT (HVIT)
Hovelitt er en beroligende stein som bidrar til å dempe raseri ved å absorbere ditt sinne eller det som er rettet mot deg fra andre. Det kan hjelpe med søvnløshet forårsaket av et overaktivt sinn og bidra til å overvinne kritikk og egoisme.

Kan gi mot til å fremme ens karakterer og oppmersomhet på ens fortrinn.
Hevdes å kunne fjerne smerte – stress. 
Er altså en beroligende stein, den beroliger kommunikasjon, letter bevissthet og oppmuntrer til følelsesmessig uttrykk. En snillhetsstein som får oss til å fokusere rett og slett på å være snille mot alt og alle.
Det er en edelsten som binder deg til en mer oppmerksom livsstil hvis du føler at du trenger å bremse, assimilere og fjerne den kontinuerlige strømmen av støy fra hodet.


Slipt Hovelitt Hvit

BLÅ HOVELITT
Sies å kombinere årsak med observasjon, og kan gi klar og rettferdig dømmekraft. Kan bringe ro over samtaler, skjerpe observasjonen og gi mot til fritt å utrykke følelser. Sies å skape fortrolighet.
Chakra: Hals,krone,hjerte Nøkkelord: Observasjon

GEOLOGI OG HISTORIE
Mohs skala(Hardhet) 3,5 (10 er maks)
Hovelitt, et kalsiumborosilikathydroksid (Ca2B5SiO9 (OH) 5), er et boratmineral som finnes i fordampningsavsetninger.

Hovelitt ble oppdaget nær Windsor, Nova Scotia i 1868 av Henry How (1828-1879), en kanadisk kjemiker, geolog og mineralogist. How ble varslet om det ukjente mineralet av gruvearbeidere i gipsbrudd, som syntes denne stenen var en plage for dem. Han kalte det nye mineralske silikobor-kalsittet; det ble gitt navnet howlite av James Dwight Dana kort tid etterpå.

Den vanligste formen for howlitt er uregelmessige knuter, som noen ganger ligner blomkål. Krystaller av howlitt er sjeldne, har blitt funnet på bare noen få lokaliteter over hele verden. Krystaller ble først rapportert fra Tick Canyon i Sierra Pelona Mountains of California, og senere ved Iona, Nova Scotia. Krystaller når en maksimal størrelse på omtrent en centimeter.

HVA BRUKES HOVELITT TIL

Hovelitt brukes ofte til å lage dekorative gjenstander som små utskjæringer eller smykkekomponenter. På grunn av sin porøse struktur kan hovelitt lett farges for å etterligne andre mineraler, spesielt turkis på grunn av overflaten av veiningmønstrene. Hovelitt selges også i sin naturlige tilstand, noen ganger under varenavnene «hvit turkis» eller «hvit bøffel turkis» eller det avledede navnet «hvite bøffelstein» og brukes til å produsere smykker som ligner på hvordan turkis brukes. Varianter av ikke-relatert edelsten turkis som er hvite i stedet for den typiske blå eller grønne fargen, har blitt utvunnet i USAs stater i Arizona og Nevada, og markedsføres også som «hvit bøffel turkis». De fleste hvite varianter av turkis er krittlignende med en Mohs hardhet på 1, og er ikke like harde eller holdbare som hovelitt, og krever deretter stabilisering for å kunne brukes i smykker, noe som har resultert i at det er mer populært å bruke i smykker enn kunstig stabiliserte hvite former av mineralet turkis.

hovelitt hvit howlite lommesten krystaller egenskap norsk kjøp
Naturlig Hovelitt fremstår som hvit med grå årer. Her er en lommestein fra mystica.no

Tekst er hentet fra Mystica, faglitteratur og Wikipedia