Musk

Opprinnelig duft hentet ut fra kjertler på hovedsaklig moskushjorten. I dag brukes nesten utelukkende syntetisk musk. Og den syntetiske musk har fått navnet Hvit Moskus.
Musk har vært en viktig bestanddel i mange parfymer. Den gjør bl.a. at parfymen blir langvarig.
Musk anses som en sensuell parfyme..

Obsession parfymen fra Calvin Klein ble brukt for å lokke til seg en farlig tiger.. Den inneholdt MUSK og tigeren ble lokket av duften og tilslutt fanget.

Moskushjort..Bildet hentet fra Wikipedia.

Musk er en klasse av aromatiske stoffer som vanligvis brukes som basenotater i parfymer, røkelse og duftoljer.
De inkluderer kjertelutskillelser fra dyr som moskushjort, mange planter som avgir lignende dufter og kunstige stoffer med lignende lukt. Moskus var et navn som opprinnelig ble gitt til et stoff med en sterk lukt oppnådd fra en kjertel i moskushjorten. Stoffet har blitt brukt som et populært parfyme-fikseringsmiddel siden antikken og er et av de dyreste dyreproduktene i verden.
Navnet stammer fra den sengreske μόσχος ‘moskhos’, fra persisk ‘grøt’, til slutt fra sanskrit मुष्क muṣka som betyr «en testikkel», fra en reduksjon av d् mūṣ («mus»). Hjortekjertelen ble antatt å ligne en pung. Navnet brukes på forskjellige planter og dyr med lignende lukt (f.eks. Muskox) og har kommet til å omfatte en lang rekke aromatiske stoffer med lignende lukt, til tross for deres ofte forskjellige kjemiske strukturer og molekylære former.
Naturlig moskus ble mye brukt i parfymeri frem til slutten av 1800-tallet da økonomiske og etiske motiver førte til adopsjon av syntetisk moskus, som nå brukes nesten utelukkende.
Den organiske forbindelsen som er hovedansvarlig for den karakteristiske lukten av musk, er muskon.

Moskushjorten tilhører familien Moschidae og holder til i Nepal, Tibet, India, Pakistan, Afghanistan, Kina, Sibir og Mongolia. Etter og ha nedfelt dyret, blir kjertelen skåret av og tørket. Etter tørking blir den rødbrune pastaen inne i moskuspoden til et svart kornformet materiale som kalles «moskuskorn», som deretter blandes med alkohol. Aromaen i skjæret gir en behagelig lukt bare etter at den er betydelig utvannet. Ingen andre naturlige stoffer har en så kompleks aroma assosiert med så mange motstridende beskrivelser; Imidlertid beskrives det vanligvis abstrakt som animalistisk, jordaktig og woody eller noe som ligner på lukten av babyens hud. Musk har vært en nøkkelbestanddel i mange parfymer siden oppdagelsen, og ble holdt for å gi en parfyme langvarig kraft som et fikseringsmiddel.
I dag kontrolleres handelsmengden av den naturlige moskusen av CITES, men ulovlig krypskyting og handel fortsetter.

egyptian musk satya røkelse incense røkelsepinner pinner duftpinner alternativ butikk kjøp nær deg hvor finne
Syntetisk fremstilt musk i gml.egyptisk fremstilling i mystica.no

ANDRE DYR MED MUSK
Muskrat (Ondatra zibethicus), en gnager som er hjemmehørende i Nord-Amerika, har vært kjent siden 1600-tallet for å skille ut et kjertelstoff med en musky lukt. Et kjemisk middel for å trekke det ut ble oppdaget på 1940-tallet, men det viste seg ikke kommersielt verdt. Kjertelstoffer med moskellignende lukt fås også fra moskungen (Biziura lobata) i Sør-Australia, moskus, moskusskaft, moskeskjelke (Aromia moschata), den afrikanske civet (Civettictis civetta), moskus skilpadde (Sternotherus odoratus), den amerikanske alligatoren i Nord-Amerika, gaupe moskus, lungurion som i antikken var høyt verdsatt, og fra flere andre dyr.
I krokodiller er det to par mUskkjertler, ett par ligger i hjørnet av kjeven og det andre paret i cloaca. Muskekjertler finnes også i slanger.

PLANTER
Noen planter som Angelica archangelica eller Abelmoschus moschatus produserer musky-luktende makrosykliske laktonforbindelser. Disse forbindelsene er mye brukt i parfymeri som erstatning for dyremusk eller for å endre lukten av en blanding av andre moskus.
Plantekildene inkluderer moskusblomsten (Mimulus moschatus) i Vest-Nord-Amerika, moskusveden (Olearia argophylla) i Australia, og moskusfrøene (Abelmoschus moschatus) fra India.

musk muskos olje aroma røkelse alternativ butikk kjøp nær deg billig rimelig eterisk oljer
Syntetisk fremstilt Aromaolje i mystica.no

SYNTETISK MUSK
Siden man må drepe hjortemoskusen for å tak i kjertelen, nesten all muskduft som brukes i parfymeri i dag syntetisk, noen ganger kalt «hvit moskus». De kan deles inn i tre hovedklasser: aromatiske nitro-mosker, polysykliske moskusforbindelser og makrosykliske moskusforbindelser. De to første gruppene har bred bruk i industrien, alt fra kosmetikk til vaskemidler. Imidlertid påvisning av de to første kjemiske gruppene i humane og miljømessige prøver så vel som deres kreftfremkallende egenskaper, initierte en offentlig debatt om bruken av disse forbindelsene og forbud eller reduksjon av deres bruk i mange regioner i verden. Makrocykliske moskusforbindelser forventes å erstatte dem siden disse forbindelsene ser ut til å være tryggere.

ANDRE BRUKSOMRÅDER
Musk har blitt brukt for å tiltrekke ville dyr, inkludert i menneskeskapte parfymeblandinger. I 2018 brukte for eksempel indiske myndigheter parfymen Obsession av Calvin Klein for å tiltrekke og dermed felle en vill tiger som hadde angrepet og drept mer enn et dusin mennesker.
Muskestikker, som er kunstig smaksatt med et stoff som minner om moskusparfyme, er en populær konfekt i Australia.

HVORFOR BRUKE MUSK?
Langvarig Erfaring fra brukere og terapeuter:
Gjenoppretter balanse, justerer ens energier, beskytter, fjerner negativitet, stimulerer selvtillit, forbedrer besluttsomhet.
Musk er jordassosiativ. Det er et godt røkelse for å gjenopprette balanse og orden, tilpasse energiene, forsegle portaler, skape barrierer og beskyttelse og fjerne påvirkninger fra negativ magi. Det er også en god røkelse å brenne for Saturn. Musk er også assosiert med kthoniske guder og underverdenen. Det er mer opptatt av underverdenenergier og tilgang til underverdenen enn å bringe frem de døde.

musk røkelse incense duftpinner moskus duft alternativ butikk nettbutikk aroma parfyme
Musk Røkelse i mystica.no

Tekst er hentet fra Wikipedia, Mystica og Faglitteratur

Musk som brukes i røkelse og duftoljer er utelukkende syntetisk..