Patchouli

Norsk: Patsjuli

Innenfor Aromaterapi brukes duften for å lindre stress eller humørsvingninger.

En terapeutisk olje og Patchouli har blitt brukt i århundrer da de trodde det var bra for immunforsvaret, økte libido og holdt insekter i sjakk. Denne eksotiske blomsterduften er utformet for å ha bunn- og balanseeffekter på følelser.

I det 18. århundre ble patchouli anvendt i forbindelse med silketransporten fra Kina til Mellom Østen og Europa. De kinesiske kjøpmennene anvendte tørkede patchouli-blader imellom de kostbare klærne for å forhindre møll i å angripe og ødelegge silken. Det er kanskje grunnen til at duften av patchouli i Europa ble betraktet som en spesiell luksuriøs duft. Således fortelles det, at Dronning Victoria lot patchouli-blader inngå som dufttilsetning i sine linnedkister.
Patchoili-røkelse var også meget populær i 1960’ernes hippiekultur. Musikeren Al Stewart omtaler duften i sin sang ‘Year of the Cat’ fra 1976 med setningen: ‘She comes in incense and patchouli’. Sangen handler nettopp om en turist, som møter en hippiekvinne på et marked i Marokko: ‘On a morning from a Bogart movie, in a country where they turned back time…’

GENERELT
Patchouli, fra tamilsk paccuḷi, er en planteart fra familien Lamiaceae, ofte kalt familien «mynte» eller «dødnettle». Planten vokser som en buskete urt, med oppreiste stengler som når rundt 75 centimeter i høyden og bærer små, blekrosa-hvite blomster. Det er hjemmehørende i tropiske regioner i Asia, og dyrkes nå mye i Kina, Indonesia, Japan, Kambodsja, Myanmar, India, Maldivene, Malaysia, Mauritius, Seychellene, Madagaskar, Taiwan, Pakistan, Filippinene, Thailand, Vietnam, Sør-Amerika og Karibia.

patchouli primavera prima vera aroma olje eterisk olje essensiell oil hudpleie søvn røkelse mystica nettbutikk norsk
Patchouli eterisk olje fra Primavera i mystica.no

PARFYME
Den tunge og sterke duften av patchouli har blitt brukt i århundrer i parfymer, og nylig i røkelse, insektmidler og alternative medisiner. På assamisk er det kjent som xukloti. Andre navn: Pogostemon cablin, P. commosum, P. hortensis, P. heyneasus og P. plectranthoides er alle dyrket for sin essensielle olje, kjent som patchouli olje.
Patchouli brukes mye i moderne parfymeri, av individer som lager sine egne dufter og i moderne duftende industriprodukter som papirhåndklær, vaskevaskemidler og luftfriskere. To viktige komponenter i essensielle oljen er patchoulol og norpatchoulenol.

UTVINNING
Ekstraksjon av patchoulis eteriske olje skjer ved dampdestillasjon av de tørkede bladene, som krever brudd på celleveggene ved dampskolding, lett gjæring eller tørking. Den viktigste kjemiske komponenten i patchouli olje er patchoulol, en sesquiterpenalkohol. Blader kan høstes flere ganger i året og kan, når de er tørket, eksporteres for destillasjon. Noen kilder sier at den høyeste kvaliteten er produsert av friske blader som er destillert i nærheten av der de høstes; andre som best koker de tørkede bladene og gjærer dem i en periode.

RØKELSE M.M.
Patchouli er en viktig ingrediens i østasiatiske røkelser. Både patchouli-olje og røkelse gjennomgikk en økning i popularitet på 1960- og 1970-tallet i USA og Europa, hovedsakelig som et resultat av hippiebevegelsen i disse tiårene.
Patchouli-blader har blitt brukt til å lage en urtete. I noen kulturer spises patchouli-blader som en grønnsak eller brukes som krydder.
I 1985 brukte Mattel patchouli-olje i plasten som ble brukt til å produsere actionfiguren Stinkor i Master of the Universe-linjen av leker.

patchouli røkelse patsjuli olje duftlys incense aromaterapi insektmiddel beroliggende mystica butikk
Japansk Patchouli røkelse fra Nippon Kodo i mystica

SAGT FRA PARFYME-OG HUDPLEIE INDUSTRIEN.
Brukt lokalt etter fortynning i en baseolje eller i et hudpleieprodukt, Patchouli Essential Oil kan deodorisere kroppslukt, berolige betennelse, bekjempe vannretensjon, bryte opp cellulitter, lindre forstoppelse, fremme vekttap, lette raskere legning av sår ved å stimulere vekst av ny hud, …

Det antas å fungere som et afrodisiakum ved å stimulere sensuell energi og øke libido. Når den diffunderes om natten, kan Patchouli eterisk olje oppmuntre til avslappende søvn, som igjen kan forbedre humøret, kognitiv funksjon og stoffskifte.

ANDRE BRUKSOMRÅDER
Behandling av hudtilstander som dermatitt, kviser eller tørr, sprukket hud.
Lindrer symptomer på tilstander som forkjølelse, hodepine og mageproblemer
Lindrer nedstemthet og gir følelser av avslapning og bidra til å lette stress eller uro.
Hjelper til med fet hår eller flass
Kontrollere appetitten (Distrahering av lysten på mat)
Brukes som et insektmiddel, soppdrepende middel eller antibakterielt middel.
Bruker som tilsetningsstoff i lave konsentrasjoner for å smakstilsette på matvarer som godteri, bakevarer og drikkevarer.


Tekst er hentet fra Mystica, Wikipedia og faglitteratur