Pyritt

Syn: Svovelkis(Jern og svovel) Eng: Pyrite

pyritt kule armbånd sten polert mineral krystaller svovelkis egenskap healing bruk styrke nettbutikk
Vakker slipt Pyrittkule

HEALING EGENSKAPER
The Native Indians verdsatte pyritt som en helbredende stein. Pyritt har også lenge blitt brukt som en sterk beskyttelsesstein som beskytter brukeren mot negativ energi så vel som miljøgifter. Dermed er denne steinen med på å fremme fysisk velvære også. Stimulerer andre og tredje chakra, forbedrer pyritt sinnstyrke og viljestyrke.
Pyritt er også noen ganger ansett for å være heldig, og tiltrekker seg rikdom og overflod.

Steinen kan hjelpe brukeren til å forlate gamle tankemønstre og igangsette en mer sann og riktig måte å tenke på.
Det er en styrkestein som gir deg «ståpåvilje», mer selvtillit og inspirasjon til hverdagen.
Du vil forbli jordet, selv om det er så mange ting som skjer i livet ditt som lar deg føle deg utladet. Steinen gjør det mer tålmodig, slik at du ikke gir opp når du må ta 2 steg tilbake. Målet er satt og målet skal nås.

pyritt styrkestein egenskap healing geologi svovelkis krystall stein rimelig billig
Pyritt råstein i mystica.no

GEOLOGI
Pyritt eller jernpyritt, også kjent som Fools gold, er et jernsulfid med den kjemiske formelen FeS2. Pyritt regnes som den vanligste formen for sulfidmineraler. Pyritts metalliske glans og blek messinggule fargetone gir den en overfladisk likhet med gull, derav det kjente kallenavnet til narrens gull.
Navnet pyritt er avledet fra det greske πυρίτης λίθος (pyritēs lithos), «stein eller mineral som slår ild», πῦρ (pyr), «ild». I gammel romertid ble dette navnet brukt på flere steintyper som ville skape gnister når de ble slått mot stål. Pyritt er vanligvis funnet assosiert med andre sulfider eller oksider i kvartsårer, sedimentær bergart og metamorf bergart, så vel et erstatningsmineral i fossiler.
Til tross for at han har fått kallenavnets fools gold, er pyritt noen ganger funnet i forbindelse med små mengder gull. En vesentlig del av gullet er «usynlig gull» innlemmet i pyritten.

Visste du at Pyritt blir brukt som katodemateriale i ikke-oppladbare litiumbatterier fra Energizer. I eldre tid brukte man Pyritt for å antenne geværer. I eldre radioer brukte man pyritt som mineraldetektor. Den brukes fortsatt blant Krystallradio-entusiaster.
Pyritt er blitt et viktig råstoff for å utvikle rimelige Solcellepanel.

POPULÆRT SOM SMYKKE
Pyritt brukes til å lage marcasitt-smykker. Marcasitt-smykker, laget av små fasetterte stykker pyritt, ofte satt i sølv, har vært kjent siden antikken og var populær i viktoriansk tid. På det tidspunktet da begrepet ble vanlig i smykkefremstilling, refererte «marcasite» til alle jernsulfider inkludert pyritt, og ikke til den orthorhombiske FeS2-mineralmarcasitten som er lysere i fargen, sprø og kjemisk ustabil, og dermed ikke egnet for smykke. Marcasite smykker inneholder faktisk ikke mineralet marcasite. Eksempler på pyritt, når det fremstår som krystaller av god kvalitet, brukes i smykkeproduksjon og interiør-dekorasjon. De er også veldig populære blant steinsamlere.

pyritt smykke anheng hjerte pyrite krystall sten stensmykke norsk nettbutikk styrkesten
Hjerteanheng av Pyritt

Hardhet: 6-6,5 (hvorav 10 er maks hardhet)

Tekst er hentet fra Mystica, Wikipedia og faglitteratur.