Frankincense

Frankincense kommer i mange typer, og kvaliteten er basert på farge, renhet, aroma, alder og form. Sølv og Hojari anses generelt som de høyeste karakterene av røkelse.

I mystica.no får man kjøpt Frankincense som olje, røkelse og resin/harpiks. Vi har blant annet Hojari kvalitet på vår resin. https://www.mystica.no/products/frankincense-50-gram

frankincense hojari harpiks resin røkelse myrra incense resin norsk nettbutikk mystica
Hojari kvalitet fra mystica.no


Rik og luksuriøs søt aromaduft som vekker dine sanser. Frankincense er det som i Bibelen er oversatt til «røkelse» i setningen «gull, røkelse og myrra» . Det var gavene som de tre vise menn hadde med til det nyfødte jesusbarnet. Både frankincense og myrra var svært dyrbart for totusen år siden. En pose med 50 gram kunne fort koste en eller flere månedslønner for vanlige mennesker.

Frankincense (også kjent som olibanum, hebraisk: לבונה [levona], arabisk: اللبان al-libān eller arabisk: البخور al-bakhūr) er en aromatisk harpiks som brukes i røkelse og parfymer, hentet fra trær av slekten Boswellia i familie Burseraceae, spesielt Boswellia sacra (syn B. bhaw-dajiana), B. carterii, B. frereana, B. serrata (B.thurifera, indisk røkelse) og B. papyrifera. Ordet er fra gammelt fransk franc encens («høy kvalitet røkelse»). Det er fem hovedarter av Boswellia som produserer ekte røkelse. Harpiks fra hver av de fem er tilgjengelig i ulike grader, som avhenger av tidspunktet for høsting. Harpiksen er håndsortert for kvalitet.

Frankincense er tappet fra de irregulære, men hardføre trærne ved stripping av barken og la harpiksen blø ut og herdes. De herdede harpestripene kalles tårer. Flere arter og varianter av frankincense trær produserer en litt annen type harpiks. Forskjeller i jord og klima skaper enda mer mangfold av harpiks, selv innenfor samme art. Boswellia sacra trær er uvanlige for deres evne til å vokse i miljøer, slik at de noen ganger vokser ut av solid stein. Den første innretningen for festing til fjellet er ukjent, men oppnås ved en bulbøs skiveaktig oppsvulming av stammen. Denne veksten bryter voldsomt med stormene fra treet. Denne funksjonen er liten eller fraværende i trær som vokser i steinete jord eller grus. Trærne begynner å produsere harpiks på ca åtte til ti år gamle. Tapping er gjort to til tre ganger i året, med de siste tappene som produserer de beste tårene på grunn av deres høyere aromatiske terpener, sesquiterpener og diterpenerinnhold. Generelt er de mer ugjennomsiktige harpikser den beste kvaliteten. Fin harpiks er produsert i Somalia, hvorfra den romersk-katolske kirke kjøper mesteparten av sin bestand. Nylige studier tyder på at trepopulasjonen av Frankincense faller grunnet overutnyttelse, brenning, beite m.m. Konvertering (rydding) av frankincense skog til landbruket er en stor trussel.

Frankincense har blitt handlet på den arabiske halvøy i mer enn 6000 år. Det er nevnt i Mosebok 30:34, som kaller det לבונה (Levona, bibelsk hebraisk: lebonah), i likhet med לבן, Lavan, ‘hvite’. Det var en av ingrediensene i parfyme av helligdommen (Mosebok 30:34), og hva brukes som akkompagnement til måltidet offeret (Mosebok 2: 1, 02:16, 06:15, 24: 7). Det ble også nevnt som en vare i handel fra Saba (Jesaja 60: 6; Jeremiah 6:20). Når man brente det slapp det ut en duftende lukt, og røkelsen var et symbol på Hellig navn (Mal 1:11; Høysangen 1: 3) og ved emblem bønne (Sal 141: 2). Det var ofte forbundet med myrra (Salomo 3: 6, 4: 6). Et spesielt «rent» barn, lebhonah zakkah, presentert med showbread (Leviticus 24: 7). [18]Frankincense mottok derfor mange benevnelser i Det Nye Testamentet (Lukas 1:10, Åpenbaringen 5: 8, 8: 3). Sammen med gull og myrra ble det tilbudt spedbarnet Jesus (Matteus 2:11).

Frankincense ble gjeninnført til Europa av frankiske korsfarere, selv om navnet refererer til dets kvalitet, ikke til frankene selv. Selv om det er bedre kjent som «røkelse» for vestlige, er harpiksen så kjent som olibanum, eller på arabisk al-lubān (لبان, en referanse til melkesaftet tappet) fra boswellia-treet. Den greske historikeren Herodotus var kjent med røkelse og det ble høstet fra trær i Sør-Arabia. Han rapporterte at tyggegummi var farlig å høste på grunn av giftige slanger som levde i trærne. Han fortsetter å beskrive problemet som er å brenne av tyggegummi av styrax-treet hvis røyk ville føre slangene bort. Theophrastus nevner harpiksen, som også Plinius den eldste i sin Naturalis Historia.
Sør-Arabia var en stor eksportør av røkelse i antikken, med noe av det som handles så langt som i Kina.

røkelse frankincense herb and earth duftpinner røkelsepinne norsk nettbutikk
Røkelse Frankincense

Hva brukes den til?
Frankincense brukes i parfyme og aromaterapi. Det er også en ingrediens som noen ganger brukes i hudpleie. Den essensielle oljen oppnås ved dampdestillasjon av den tørre harpiksen. I kinesisk medisin har den (ru xiang) sammen med myrra (mo yao) anti-bakterielle egenskaper samt blodbevegende bruk.Det kan brukes lokalt eller oralt. Egyptene renset kroppshulrom i mummifiseringsprosessen med røkelse og natron. I persisk medisin brukes den til diabetes.

Eterisk olje
Den essensielle oljen av røkelse er produsert ved dampdestillasjon av treharpiksen. Oljen inneholder 75% monoterpener, sesquiterpener, monoterpenoler, sesquiterpenoler og ketoner. Selv om de kan inneholde utilstrekkelig flyktige boswellinsyrer (triterpenoider), selv om de kan være til stede i løsningsmiddelekstraksjoner. Kjemien til essensiell olje er hovedsakelig monoterpener og sesquiterpener, som alfa-pinen, limon, alfa-thujene og beta-pinen med små mengder diterpenoidkomponenter som er den øvre grense når det gjelder molekylvekt

eterisk olje frankincense essensiell olje aromaterapi norsk nettbutikk mystica
Frankincense olje fra Primavera

Link til Frankincense eterisk olje fra Etiopia:https://www.mystica.no/products/prima-vera-frankincense-arab-5ml-eterisk-olje-primavera-essensiell