Citrin

Solens stein..
En stadig mer sjeldnere stein. Da den etterspørres mer og mer..
Citrin er den meste verdifulle kvartsen til bruk i smykkeproduksjon.

GEOLOGI

Citrin er en gul kvarts som har vært assosiert i århundrer som å ha de helbredende egenskapene til solen, men den kan også være grønngul, brungul eller oransje. Mineralet finnes ofte i forbindelse med ametyst, men det er mye sjeldnere enn den lilla kusinen. Stenen Ametrin er en blanding av Ametyst og Citrin. Falsk Citrin som finnes på markedet, er oppvarmet Ametyst. Les mer nedenfor om hvordan finne ut hva ekte Citrin er.

citrin ekte polert sten krystall mineral egenskap healing overflod lykke flaks kjøpmann mystica norsk butikk
Ekte Citrin i polert utgave i mystica.no

Citrin er en rekke kvarts hvis farge varierer fra en lys gul til brun på grunn av jernforurensninger. Naturlige citriner er sjeldne; de fleste kommersielle citriner er varmebehandlede ametyster eller røykkvarts. Det er nesten umulig å skille mellom kuttet citrin og gul topas visuelt, men de er forskjellige i hardhet.
Brasil er den ledende produsenten av citrin, med mye av sin produksjon fra staten Rio Grande do Sul. Navnet er avledet fra det latinske ordet citrina som betyr «gult» og er også opprinnelsen til ordet «sitron». Citrine har blitt referert til som «kjøpmannssteinen» eller «pengesteinen», på grunn av en overtro om at den ville bringe velstand.

Citrin ble først verdsatt som en gullgul edelsten i Hellas mellom 300 og 150 f.Kr. i løpet av den hellenistiske tidsalderen. Den gule kvarts ble brukt før det til å dekorere smykker og verktøy.

METAFYSISKE EGENSKAPER

Citrin absorberer og transformerer negativ energi og motvirker selvdestruktiv oppførsel. Denne steinen favoriserer optimisme og hjelp i energi og mot til å utforske nye muligheter.
Citrin er en levende, løftende stein som bringer lys i mørkere tider.

Citrin er en kraftig overflodsstein som tiltrekker seg velstand, rikdom, lykke og andre positive ting. Den bidrar til at man kommer i kontakt med den guddommelige siden i en selv. Citrin renser, fornyer og bidrar også til at man blir sterk i seg selv. Citrin åpner og balanserer solarplexuschakraet og den reduserer følelser som frykt, depresjon og nervøsitet.

Citrin representerer også åndelig glede siden den sprer positivt, energisk lys rundt sin aura og sies å være en av bare to krystaller som ikke trenger å bli ladet eller renset.

Citrine: en krystall fylt med kreativ energi.
Hvis du leter etter en assistent for å starte kreative prosjekter, setter du Citrin ved siden av staffeliet, arbeidsbenken, musikkinstrumentet ditt eller annet verktøy du bruker. Du vil føle at ideene dine springer frem lettere, uten å nøle.

NB: Det er mye falsk Citrin på markedet. Da bør selger opplyse om at det er oppvarmet Ametyst. Dessverre vet ikke alltid selgeren at det dem selger, er falsk Citrin. Jo vakrere og mer honning-diamantaktig stenen er, jo større er sjansen for at den er falsk.
En falsk Citrin er mest honningaktig i endene av steinen(Pga oppvarmingen)
Ekte Citrin har normalt enn mer jevnere farge, tildels lysere, men mer «røyket/overskyet» farge.

Vi tar forbehold om at vår påstand ikke alltid stemmer.

Funnsteder i Norge av Citrin

Bjerkreim i Rogaland
Evje og Hornnes i Aust-Agder
Halden i Østfold
Hurum i Buskerud
Røyken i Buskerud
Tingvoll i Møre og Romsdal

Tekst er hentet fra faglitteratur, Mystica og Wikipedia