Obsidian

Obsidian speiler seg i deg..
Visste du at Obsidian var oldtidens speil..? Og at Obsidiankniver er mye mer skarpere enn de skarpeste stålkniver..

Hvis du finner deg selv tiltrukket til obsidian krystallstein og dens intense, mystiske vibber, kan det være et tegn på at du trenger en dyp, psykisk rensing. Kjent som «psykisk støvsuger», er obsidian krystall din åndelige hushjelp, jobber hardt for å rydde opp de følelsesmessige vrakene og ruskene fra fortiden. En livvakt til din sjel, beskytter den obsidiske krystallstenen deg mot skyggeegenskaper – avhengighet, frykt, angst og vrede – ved å fungere som et speil til ditt indre selv.

obsidian sort snøfnugg snowflake polert stein glass krystall egenskap betydning historie norge
Obsidian..se de skarpe kantene.. Vulkansk glass.

Obsidians betydning kan spores tilbake til paleolithic tid og ble brukt som piler og andre verktøy. Elsket for sin dype, glansete ytre, Obsidian kalles ofte vulkansk glass fordi det er smeltet lava som har avkjølt seg veldig raskt.

Obsidian er et naturlig forekommende vulkansk glass som er dannet som en ekstruderende, vulkansk stein. Obsidian er produsert når steinete lava ekstruderer fra en vulkan som kjøler seg raskt med minimal krystallvekst. Det finnes vanligvis innenfor margene av rhyolitiske lavastrømmer kjent som obsidianstrømmer, hvor den kjemiske sammensetningen (høy kiselsyrehalt) gir en høy viskositet som etter rask avkjøling danner et naturlig glass fra lava. Inhiberingen av atomdiffusjon gjennom denne høyt viskøse lava forklarer lakk av krystallvekst. Obsidian er vanskelig, sprø og amorf; det brister derfor med svært skarpe kanter. Eksperimentelt som kirurgiske skalpellblad.

I mystica.no finner du Obsidian (sort), Obsidian Mahogny, Obsidian Snøfnugg, Obsidian Regnbue, Obsidian Blågrønn, Obsidian Gull, Obsidian Spindelvev og Obsidian Sølv. Se link

rhyolitt polert lommestein krystall sten egenskap kjøp norsk butikk mystica
Rhyolitt som lommestein..

Obsidian er mineralaktig, men ikke ekte mineral fordi den ikke er krystallinsk; dessuten er sammensetningen for varierbar for å bli klassifisert som et mineral. Det er noen ganger klassifisert som mineraloid. Selv om obsidian vanligvis er mørk i farge, som mafisk bergarter som basalt, er obsidianens sammensetning ekstremt felsisk. Obsidian er hovedsakelig SiO2 (silisiumdioksyd), vanligvis 70% eller mer. Krystallinske bergarter med obsidians sammensetning inkluderer granitt og rhyolitt. Fordi obsidian er metastabilt på jordens overflate, har ingen obsidian blitt funnet som er eldre enn Kritt tiden. Denne nedbrytningen av obsidian blir akselerert av tilstedeværelsen av vann. Når det er lavt vanninnhold når det dannes, blir vanligvis mindre enn 1 vektprosent obsidian gradvis hydrert når den blir utsatt for grunnvann, og danner perlit.

Obsidian ble verdsatt i steinalderkulturer fordi det, som flint, kunne brytes for å produsere skarpe kniver eller pilehoder. Det ble polert for å lage tidlige speil.

Hva Brukes Obsidian til i dag

Obsidian er brukt av noen kirurger for skalpellblader, selv om dette ikke er godkjent av US Food and Drug Administration (FDA) for bruk på mennesker. Velformede obsidian kniver, som med en hvilken som helst glasskniv, kan ha en skjærekant mange ganger skarpere enn høykvalitets stål kirurgiske kniver, skjæreeggen på bladet blir bare omtrent 3 nanometer tykt. Selv den skarpeste metallkniv har en tagget, uregelmessig blad når den er sett under et mikroskop

Obsidian er ofte brukt for dekorative formål, og som et edelsten. «Apache tårer» er små avrundede obsidian nuggets ofte integrert i en grå-hvit perlite matrise.

Sokler for platespillere har blitt gjort av obsidian siden 1970-tallet;