Vanilje

Eng: Vanilla

Fra det spanske ordet Vaina som betyr en liten pod.
Ekte vanilje er aldri fargeløst..

vanilje vanilla mystica alternativ butikk
Flatbladet vanilje som brukes til bl.a. parfyme

Vanilje, vaniljeorkideene, danner en blomstrende planteslekt av rundt 110 arter i orkidefamilien (Orchidaceae). Det mest kjente medlemmet er flatbladet vanilje (V. planifolia), hjemmehørende i Mexico, hvorfra kommersiell vaniljesmak er avledet. Det er den eneste orkideen som er mye brukt til industrielle formål i smakstilsetning av produkter som mat, drikke og kosmetikk, og er anerkjent som den mest populære aromaen og smaken. Den viktigste bestanddel som gir sine populære egenskaper er fenolaldehyd, vanillin. Denne eviggrønne slekten forekommer over hele verden i tropiske og subtropiske regioner, fra tropisk Amerika til tropisk Asia, New Guinea og Vest-Afrika. Fem arter er kjent fra det sammenhengende USA, alle begrenset til det sørlige Florida. Slekten ble etablert i 1754 av Plumier, basert på J. Miller. Ordet vanilje, avledet av forkortelsen til det spanske ordet vaina (vaina som i seg selv betyr skjede eller pod), oversettes ganske enkelt som liten pod.

BLOMSTRING
Blomstring skjer bare når blomstene er fullvoksne. Hver blomst åpner seg om morgenen og stenger sent på ettermiddagen på samme dag, for aldri å åpne igjen. Hvis pollinering ikke har skjedd i mellomtiden, vil den bli kastet. Blomstene er selvfruktbare, men trenger pollinatorer for å utføre denne oppgaven. Blomstene antas å bli bestøvet av «stingless» bier (f.eks. Melipona) og visse kolibrier, som først og fremst besøker blomstene for nektar. Håndbestøvning er den mest pålitelige metoden i kommersielt dyrket vanilje. Vaniljeplanter er avhengig av trær for orkideene å klatre i .

AROMA
Regnet som verdens mest populære aroma og smak, inneholder vanilje fenolaldehyd, vanillin, så vel som anisaldehyd, og tegner sammen dets dominerende sanseegenskaper. Vanilje er en mye brukt aroma og smaksforbindelse for mat, drikke og kosmetikk, som indikert av dens popularitet som en iskremsmak. Den er mye brukt innen røkelse og aromaterapi.

VANILJE EKSTRAKT
Vaniljeekstrakt er en løsning laget av mykning og filtrering av vanilje pods i en løsning av etanol og vann. Det regnes som en essensiell ingrediens i mange vestlige desserter, spesielt bakevarer som kaker, småkaker, brownies og cupcakes, samt vaniljesaus, is og puddinger. Selv om den primære smaksforbindelsen er vanillin, inneholder ren vaniljeekstrakt flere hundre ekstra smaksforbindelser, som er ansvarlige for dens komplekse, dype smak. Derimot består kunstig vaniljesmak utelukkende av kunstig avledet vanillin, som ofte er laget av et biprodukt fra tremasseindustrien.
På grunn av måten vaniljeekstrakt blir laget på (dvs. ved å blande naturlig brune vaniljebønner i alkohol), er det ingen mulig måte for det å være fargeløst eller klart. Derfor er enhver «klar vanilje» smakstilsetning kunstig. Vaniljeekstrakt er den vanligste formen for vanilje som brukes i dag. Madagaskar, meksikansk, tahitisk, indonesisk og ugandisk vaniljebønne er de viktigste variantene som brukes i dag. Begrepet «Bourbon-vanilje» refererer til vaniljebønnenes herkomst som fra Bourbon-øyene, oftest Madagaskar, men også Mauritius og Réunion. Navnet kommer fra perioden da øya Réunion ble styrt av Bourbon-kongene i Frankrike og har ikke noe forhold til Bourbon-whisky.

vanilje ekstrakt prima vera eterisk olje essensiell vanilla aromaterapi kjøp drammen alternativ butikk nær deg ekte pure
Ekte eller «Pure» Vanilje ekstrakt med 15% Vanilje i mystica.no

NÅR DEFINERES DET SOM EKSTRAKT?
Amerikanske forskrifter I USA, for at et vaniljeekstrakt skal kunne kalles rent, krever US Food and Drug Administrationn at løsningen inneholder minimum 35% alkohol og 100 g vaniljebønner per liter (13,35 ounces per gallon). Dobbelt- og trippelstyrke (opptil 20 ganger) vaniljeekstrakter er også tilgjengelige, selv om disse primært brukes til fremstilling der væskemengden i en oppskrift må overvåkes nøye.
Naturlig vaniljesmak er avledet fra vaniljebønner uten liten eller ingen alkohol. Den maksimale mengden alkohol som vanligvis er til stede er bare 2-3%. Derfor kan det ifølge FDA-forskrifter ikke kalles et ekstrakt.

Tekst er hentet fra Mystica, Wikipedia og faglitteratur.