Palo Santo

Palo Santo kalles Hellig Tre eller Holy Wood/Tree.
Latin: Bursera graveolens

Palo Santos fordeler kommer langt og bredt. Den har blitt kalt magisk, mystisk, sjelden, hellig og unik. Dette duftende treet er vanligvis høyt ansett blant sjamaner og healere, og har blitt brukt i hellige ritualer og til rensende formål i tusenvis av urfolks i Sør-Amerika. Det er veldig populært i Europa.

Bursera graveolens palo Santo tre

Bursera graveolens: Palo Santo tre

Palo Santo er et mystisk tre som vokser i Sør-Amerika, og er relatert til Frankincense, Myrrh og Copal. Det er en del av sitrusfamilien og har søte notater av furu, mynte og sitron. Palo Santo er kjent for av mange for sine energisk rensende og helbredende egenskaper.

Bursera graveolens, kjent på spansk som palo santo («holy stick»), er et villt tre fra Mexico og Yucatán-halvøya til Peru og Venezuela som i den sørlige amerikanske Gran Chaco-regionen (Nord-Argentina, Paraguay, Bolivia og den brasilianske Mato Grosso). Det finnes også i Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Colombia, Ecuador, Peru og på Galápagosøyene. Treet tilhører samme familie (Burseraceae) som røkelse og myrra. Det er mye brukt i folkemedisin for magesmerter, som sudorifisert, og som et liniment for revmatisme. Eldre kjerneved er rikt på terpener som limonene og a-terpineol.

palo Santo pinner sticks kjerneved
Palo Santo pinner el. kjerneved

Link til Palo Santo produkter: https://www.mystica.no/categories/palo-santo

MODERNE BRUK

Palo Santo brukes til å lage gjenstander og til å produsere brennstokker(palo Santo sticks/pinner) og røkelse. Produksjon av essensiell olje tiltrekker seg det meste av moderne interesse. Kjemisk sammensetning, som reflektert av aroma, er variabel. Palo Santo Oil, og har mottatt Chemical Abstract Services-nummeret, 959130-05-3. Når det brukes som ingrediens i kosmetikk, bør INCI-navnet «Bursera Graveolens Wood Oil» bli oppført.

Brenning av palo Santo pinne

Bruken av palo santo fra B. graveolens er tradisjonell i Sør-Amerika, spesielt i Ecuador. Ifølge lokale skikker, er det brukt mot «mala energía» (dårlig energi) ( «Palo santo para limpiar tu casa de la mala energia, palo santo para la buena suerte» eller «Palo santo å rense huset for dårlig energi , palo santo for lykke «), som noen ganger kan referere til klinisk sykdom. Dens bruk refererer angivelig tilbake til Inca-tiden.
Palo santo er vanlig i dag som en form for røkelse, som gir av aroma som minner om bakte epler eller brent sukker. Palo santo olje ble brukt i løpet av Incas for sine anerkjente åndelige rensende egenskaper. I dag, kan Palo santo olje påføres legemet (: for eksempel ved nederst ved hodeskallen eller på ryggraden) for å øke avslapning, som ligner på aromaterapi. Palo santo kan bli brent, ligner på røkelse, ved belysning av spalter av palo santo wood.

I Peru er det vanlig, at en sjaman eller medisinmann, brenner palo santo pinner og den stigende røyken vil gå inn i «energifeltet» til deltakerne for få bort negative tanker og ‘onde ånder.
Dette er jo også blitt mer og mer vanlig i den moderne verden i forkant av healingtimer, yogapraksis, meditasjon m.m.


Palo Santo kan kjøpes i form av pinner, røkelse, granulat eller for eksempel telys.

NB: En del av teksten er hentet fra Wikipedia

Link til Palo Santo produkter: https://www.mystica.no/categories/palo-santo