Lavendel

Den beroligende duften..
Lavendel er den ideelle stresslindrer. Den gir en avslappende atmosfære, fremkaller søvn og harmoniserer sansene.

Lavandula ( vanlig navn lavendel) er en slektning av 47 kjente arter av blomstrende planter i mint familien, Lamiaceae. Den er funnet fra Kapp Verde og Kanariøyene, Europa over til Nord-og Øst-Afrika, Middelhavet, Sør-Asia, Kina (Plectranthus mona lavendel) til sørøst-India. Mange medlemmer av slekten dyrkes mye i tempererte klimaer som dekorative planter for hage- og landskapsbruk, til bruk som kulinariske urter, og også kommersielt for utvinning av essensielle oljer. Den mest dyrkede arten Lavandula angustifolia, blir ofte referert til som lavendel, og det er en farge oppkalt etter skyggen av blomstene av denne arten.

lavendel blomsten
Lavendelblomsten

Litt historie
Det engelske ordet lavendel er vanligvis antatt å være avledet fra gammel fransk lavandre, til slutt fra latin lavaren (for å vaske), med henvisning til bruk av planters infusjoner. Det botaniske navnet Lavandula som brukes av Linnaeus, anses å være avledet fra dette og andre europeiske vernacularnavn for plantene. Imidlertid er det antydet at denne forklaringen kan være apokryt, og at navnet faktisk kan stamme fra latinsk livere, «blåaktig». Navnene som er mye brukt til noen av artene, «engelsk lavendel», «fransk lavendel» og «spansk lavendel» er alle ubestemt brukt. «Engelsk lavendel» er vanligvis brukt til L. angustifolia, men noen referanser sier at riktig ord er «gammel engelsk lavendel». Navnet «fransk lavendel» kan brukes til å referere til enten L. stoechas eller L. dentata. «Spansk lavendel» kan brukes til å referere til L. stoechas, L. lanata eller L. dentata.

Lavendel røkelse i mystica.no

Dyrking
Den vanligste formen i dyrking er den vanlige eller engelske lavendel Lavandula angustifolia (tidligere kalt L. officinalis). Et bredt spekter av kulturer finnes. Andre ofte dyrkede ornamenter er L. stoechas, L. dentata og L. multifida (egyptisk lavendel). Fordi de dyrkede formene er plantet i hager over hele verden, er de av og til funnet voksende vilt, langt utover deres naturlige utvalg. Slike spontane vekst er vanligvis ufarlig, men i enkelte tilfeller har Lavandula-arter blitt invasive. For eksempel, i Australia har Lavandula stoechas blitt en grunn til bekymring; Det skjer mye over hele kontinentet, og har blitt erklært som skadelig ugress i Victoria siden 1920. Det regnes også som en ugress i deler av Spania.Lavendel trives best i tørr, godt drenert, sandaktig eller grusjord i full sol. Alle typer trenger lite eller ingen gjødsel og god luftsirkulasjon. I områder med høy luftfuktighet kan rotrot på grunn av soppinfeksjon være et problem. Materialer som knuste bergarter gir bedre resultater. Den vokser best i jord med pH mellom 6 og 8. Mest lavendel er håndhøstet, og høsttider varierer avhengig av beregnet bruk.

lavendelolje eterisk lavendel essensiell olje aromaterapy parfyme norsk butikk mystica
Eterisk lavendelolje i mystica.no

Lavendelolje
Essensiell lavendelolje har antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaper og kan brukes som en naturlig myggavvisende middel Disse ekstraktene brukes også som dufter for badeprodukter. Engelsk lavendel (Lavandula angustifolia) gir en essensiell olje med søte overtoner, og kan brukes i balsam, salver, parfymer, kosmetikk og topiske applikasjoner. Lavandula intermedia, også kjent som lavandin eller nederlandsk lavendel, gir en lignende essensiell olje, men med høyere terpener, inkludert kamfer, som gir en skarpere overtone til duften. Lavandinene Lavandula × intermedia er en klasse av hybrider av L. angustifolia og L. latifolia. Lavandiner dyrkes mye for kommersiell bruk, siden deres blomster har en tendens til å være større enn den av engelsk lavendel, og plantene pleier å være enklere å høste, men lavandinolje anses av noen å ha en lavere kvalitet enn engelsk lavendel, med en parfyme mindre søt.

Forskning
Hovedbestanddeler av lavendelolje inkluderer linalool (26%) karyofyllen (8%). Den essensielle oljen ble brukt på sykehus under første verdenskrig. Lavendelolje er under forundersøkelse for sin mulige effekt for å lindre angst og søvnforstyrrelser. Klinisk forskning av høy kvalitet har generelt ikke blitt gjort for å konkludere om det er effekter av lavendelolje på angst.

Herbalism
Den tyske vitenskapelige komiteen for tradisjonell medisin, kommisjon E, rapporterte bruken av lavendelblomst i praksiser med herbalisme, blant annet bruk av rastløshet eller søvnløshet, Roehmhelds syndrom, intestinal ubehag og blant annet kardiovaskulære sykdommer.

Godlukt til klesskapet urtepose lavendel klær kleslukt
Godlukt til klesskapet i mystica.no

Andre bruksområder
De duftende, bleke lilla blomster og blomsterknopper brukes i potpourris. Lavendel brukes også mye som urtefyller inne i poser som brukes til å friske sengetøy. Tørket og forseglet i poser, legges lavendelblomster mellom lagrede klær for å gi en frisk duft og å avskrekke møllene. Tørket lavendelblomster har blitt nylig populære for bryllupskonfetti. Lavendel er også populær i duftende farger og sachets.

I historie og kultur
De gamle grekerne kalte lavendelkremen nardus, etter den syriske byen Naarda (muligens den moderne byen Dohuk, Irak). Det ble også ofte kalt nard. Lavendel var en av de hellige urter som ble brukt i det bibelske tempelet for å forberede den hellige essensen, og nard (‘nerd’ på hebraisk) er nevnt i Salomo-songen:
«nard og saffron, med henna og nard, nard og saffron calamus og kanel, med alle slags røkelse tre, med myrra og aloes, og alle de fineste krydder.»

I Mystica har man over 20 forskjellige lavendelrøkelse. Men også som eterisk olje, i oljeblandinger m.m.

Tekst er hentet fra Mystica og Wikipedia